Annons

Så stör vi oss på våra grannar

Västra Götaland Rökning, hög musik, felparkeringar och en ovilja att hälsa. Det toppar listan över vad som retar upp västsvenskarna mest, enligt HSB Göteborg.
Person som röker.
Foto: Pixabay

Livet i flerfamiljshus är inte alltid friktionsfritt. Ibland kan grannsämjan utmanas av missbruk och psykisk ohälsa. Men ibland räcker det med dålig personkemi, eller vardagsvanor som går i otakt.

Bland västsvenskarna är det allra vanligast att störa sig på att grannen röker ut genom fönstret, eller på balkongen. Det retar upp var femte lägenhetsinnehavare i regionen, enligt en undersökning som HSB Göteborg har gjort (se faktaruta nedan).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hög musik väcker också irritation. Detsamma gäller grannar som vägrar att hälsa, eller som parkerar där man inte får.

Minna Pelli är socionom på HSB:s boendesociala tjänst Nabo i Göteborg. Ärendena som hamnar på hennes bord handlar oftast om ljudstörningar.

– Att någon spelar för hög musik, eller har fest där det blir högljutt. Skällande hundar orsakar också problem, särskilt under sommarhalvåret. Utdragna hemrenoveringar obekväma tider på dygnet. Men också illaluktande sopor som blir stående i trapphuset, säger hon.

Annons
Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Vad gör jag om en granne beter sig störande?

– Det första är att knacka på. Grannen kanske inte är medveten om problemet. Berätta vänligt vad som stör, och på vilket sätt. Om det inte hjälper får man vända sig till hyresvärden. Polisen ska man ringa om man misstänker brott, som narkotika. Det ska man inte dra sig för.

Hur blir jag själv en bättre granne?

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren

– Ha koll på trivselreglerna där du bor. Det finns också allmänt vedertagna regler, som att respektera nattron i huset mellan 22 och 07. Ska du ha fest är ett tips att sätta upp en lapp i trapphuset innan. Vi brukar prata om balans mellan hänsyn och tolerans. Det kan inte vara helt tyst i ett flerfamiljshus. Och det är inte alltid den som klagar som har rätt. Båda parter kan behöva ändra lite på sig.

Annons

Något mer tips för att värna grannsämjan?

– Det är alltid bra att ha en dialog med sina grannar. Att bara säga hej och le lite när man möts i trappen räcker väldigt långt. Då är det lättare om man senare behöver ta en kontakt, säger Minna Pelli.

 

Fakta: Västsvenska störningsmoment

HSB Göteborg har frågat västsvenskarna vad de retar sig på hos sina grannar. Tusen personer i åldrarna 18–70 år, från Kungsbacka i söder till Lysekil i norr, har svarat på undersökningen.

”Vad av följande, om något, retar du dig på hos dina grannar?”

  • Röker på balkongen eller ut genom fönstret: 20 procent
  • Spelar för hög musik: 17 procent
  • När de inte hälsar: 16 procent
  • Parkerar där man inte får: 16 procent
  • Ställer grejer i trappuppgång/farstu eller källarförråd: 14 procent
  • Går så det hörs i tak/golv: 13 procent
  • Skrikande barn: 13 procent
  • Har katter som bajsar och kissar i sandlådan: 12 procent
  • Har barn de inte ser efter: 11 procent
  • Grälar ofta så att det stör: 9 procent
  • Kör in i området fast man inte får: 8 procent
  • Grillar på balkongen: 5 procent
  • Lagar mat som osar mycket: 4 procent
  • Går omkring nakna med insyn: 1 procent

Drygt var tredje tillfrågad (37 procent) stör sig inte på någonting av det som radas upp i undersökningen.

Källa: HSB Göteborg

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.