Annons

Säger hon bor med exmaken och hans nya fru – får behålla kontraktet

Göteborg Kvinnan arbetar i Norge. Enligt hyresvärden hyr hon olovligt ut sin tvåa i Göteborg till sin exman och hans nya fru. Men kvinnan säger att de bor alla tre i lägenheten. ”Osannolikt” skriver hyresnämnden, men låter henne ändå behålla kontraktet.
Foto: Gustaf Görfelt/Pixabay

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, hyr en tvårummare med kokvrå i centrala Göteborg.

Hösten 2021 skilde sig hon och hennes dåvarande man. Några månader senare ansökte hon om att hyra ut lägenheten i andra hand till honom, medan hon själv skulle vistas utomlands på grund av tillfälligt jobb. Hon började även hyra ett extra förråd i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den kommunala hyresvärden Bostadsbolaget sade ja till andrahandsuthyrningen. Men när hon ansökte om förlängd uthyrning ett år senare, i december 2022, blev det nej.

Jobbat 14 år i Norge

Nu vill Bostadsbolaget säga upp kvinnans hyreskontrakt.

Enligt hyresvärden är det inte ett tillfälligt jobb hon har utomlands, utan hon är tvärtom heltidsanställd i Norge sedan åtminstone 2009. Hon hyr även en lägenhet av sin arbetsgivare där.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Exmaken och hans nya fru är folkbokförda i tvårummaren, och Bostadsbolaget hävdar att det är de som i själva verket bor i lägenheten. Kvinnan hyr i så fall ut olovligt i andra hand till dem.

Nekar till anklagelserna

Men kvinnan nekar till anklagelserna och har bestridit uppsägningen i hyresnämnden.

Annons

Hon är folkbokförd i tvårummaren och säger att det är där som hon har sin egentliga bostad. Lägenheten i Norge är bara en komplementbostad. Den är kopplad till anställningen och hyrs ut av arbetsgivaren tre år i stöten med en månads uppsägningstid. Hon har inte besittningsrätt till den.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Enligt kvinnan åker hon hem till Göteborg så fort hon är ledig mer än någon enstaka dag. Hon arbetar oregelbundna tider och är ibland ledig en vecka i sträck.

Bor med exmaken

När hon är i Göteborg bor hon med exmannen och hans nya fru i tvårummaren på 54 kvadratmeter. Något som ingen av dem har några problem med. De är hennes inneboende.

Att hon kryssade i ”tillfälligt jobb/studier utomlands” på den förtryckta blanketten om andrahandsuthyrning berodde på att hon valde det alternativ som verkade passa bäst. Det var inte ett försök att vilseleda värden, enligt kvinnan.

Hyresnämnden i Göteborg skriver att det ”kan uppfattas som osannolikt” att kvinnan skulle vilja bo med sin nyligen frånskilda exman och hans nya fru. Men bara för att de flesta inte skulle välja ett sådant arrangemang kan det inte anses motbevisat.

”Knapphändig utredning”

Nämnden konstaterar också att kvinnan bara lämnat en svepande beskrivning av sitt arbetsschema.

Annons

Hon har inte heller berättat hur hon tar sig till och från arbetet i Norge, hur kostnaden för hyran fördelas mellan henne och de inneboende eller hur de delar på utrymmet i lägenheten.

Men trots detta så avslår hyresnämnden Bostadsbolagets begäran om uppsägning. Bevisbördan ligger på hyresvärden och bolagets utredning är för knapphändig i det här fallet, konstaterar hyresnämnden. Bostadsbolaget kan helt enkelt inte motbevisa det kvinnan säger.

Beslutet kan fortfarande överklagas.

UPPDATERING: Beslutet har överklagats till Svea Hovrätt.

Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.