Annons

Samarbetet avbryts – inga muffins i Almedalen

Nyheter Det blir inget hyresrättsfik med muffins i Almedalen i år. I sista stund ställdes arrangemanget in.
Foto: Peter Forsman
Det var då. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman diskuterar med bland annat Vänsterpartiets dåvarande ledare Lars Ohly och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin under Almedalsveckan 2011. I år ställdes Café hyran in i sista stund.

Antalet aktiviteter under årets Almedalsvecka på Visby på Gotland slår alla rekord. En punkt som dock står som inställd i programmet är Café hyran, som precis som förra året var tänkt att anordnas gemensamt av Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna. Dagligen under en stund på eftermiddagen bjöd de tre aktörerna på kaffe och muffins. Att det blev just det bakverket berodde på att en undersökning visat att den som bor i hyresrätt spar en halvtimme om dagen. Tid som går att använda till att baka. Under förra året passade bland annat finansminister Anders Borg på att mumsa blåbärsmuffins och diskutera med Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman. Det kommer han alltså inte att kunna göra i år.   

– En av aktörerna, inte vi, tyckte att vi skulle ställa in. Jag tycker att det är lite onödigt, men om en vill ställa in så står vi bakom det beslutet, säger Martin Lindvall, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han vill inte avslöja vilken av de övriga två parterna som ville ställa in fikandet. Enligt flera källor som Hem & Hyra pratat med är det Hyresgästföreningen som velat blåsa av samarrangemanget. Orsaken ska ha varit det höjda tonläget mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Det vill dock inte André Johansson, pressansvarig på Hyresgästföreningen, hålla med om.

– Trepartssamarbetet på nationell nivå tar en time out. Beslutet var gemensamt. Vi kommer att återuppta diskussionerna efter sommaren.

Annons

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är också förtegen:
– Du får luska med någon annan. Men man kan väl säga att förutsättningarna för ett sådant här samarbete har blivit sämre. Då tog vi ett gemensamt beslut att ställa in, säger Barbro Engman.

Läs ocksåSkyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Hyresgästföreningen arrangerar ändå tre seminarium under årets Almedalsvecka. Bland annat om bostadspolitikens betydelse för ökad svensk tillväxt.  

Enligt en annan uppgiftslämnare var det Sabo som ville ställa in. Charlotta Lundström, pressansvarig på Sabo, menar också att beslutet att ställa in var gemensamt och vill inte säga någon om vem som var initiativtagare.

Annons

Den som är intresserad av bostadspolitik kan i stället gå på Sabos dagliga morgonträffar kallat ”allmännyttiga samtal”. Där bjuds det på en frukostmacka.  

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.