HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Satirikern Olof Buckard om höga hyror: ”Vissa kan sko sig brutalt”

Lidingö "Profit rimmar på bandit". Det konstaterar satirikern och Lidingöbon Olof Buckard i ett tal där han kritiserar hyreshöjningar. Han är engagerad i bostadsfrågor och har bland annat talat vid Hyresgästföreningens demonstrationer mot marknadshyra.
Olof Buckard
Foto: Charlie Olofsson
"Vissa kan sko sig så brutalt på att hyra ut bostäder. Vi måste ju alla ha ett hem där vi kan skydda våra kroppar och sova på natten," säger författaren, satirikern och poeten Olof Buckard som har en vy över Frihamnen från sin hyresbostad.

Förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktion stoppades förra sommaren men Olof Buckard, 89 år, är inte beredd att blåsa faran över.

− Frågan kan komma upp igen, kanske i valrörelsen, säger han.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Varför engagerar du dig mot marknadshyra?

− Jag tycker att det är bortom rim och reson att ens boende ska vara förknippat med så höga kostnader som det riskerar att bli. Vissa riskerar gigantiska höjningar om marknadshyra blir verklighet.

Bor du själv i hyresrätt?

Annons
Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

− Ja, på Lidingö. Jag bor på tionde våningen och har nog den mäktigaste vy man kan ha över Stockholm. På ena hållet ser jag Frihamnen och färjorna, och från balkongen ser jag bort mot Kaknästornet. Särskilt på natten är det en speciell känsla att se ut över den upplysta scenografin. Det ger en känsla av samhörighet. Alla tända lampor får mig att känna att jag inte är ensam. Runt omkring finns andra som håller på med sina sysslor. Sedan några år tillbaka ägs huset där jag bor av Arbetarebostadsfonden. Det är lite speciellt.

På deras hemsida står det att de erbjuder bostäder till arbetare och personer som kan likställas med arbetare. Tror du att det gör dem annorlunda jämfört med andra hyresvärdar? Tror du till exempel att hyran är lägre?

− Kanske. Man kan tänka sig det, men jag vet inte.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Hur är det att bo i hyresrätt tycker du?

Annons

− Jag tycker det är bra. Jag har bott i bostadsrätt tidigare och i villor, med tomter att sköta. Det hade sitt, men jag trivs väldigt bra här. När jag bodde i bostadsrätt hade alla grannar ungefär samma ekonomiska förutsättningar. Det var väldigt likriktat, men här där jag bor nu finns en mångfald och det tror jag är viktigt. Det är inte bra när det blir för uppdelat, och det menar jag är just vad det skulle bli med marknadshyra. Då kommer de som har sämre förutsättningar tvingas bort från vissa områden.

Kommer vi få höra mer tal och satir om bostadsfrågor från dig framöver?

− Ja, jag skriver och talar gärna om jag har ork. Jag vänder jag mig emot att vissa kan sko sig så brutalt på att hyra ut bostäder. Vi måste ju alla ha ett hem där vi kan skydda våra kroppar och sova på natten.

Fakta: Arbetarebostadsfonden

Stiftelsen Arbetarebostadsfonden bildades 1853 och är Sveriges äldsta bostadsstiftelse. De äger och förvaltar cirka 1 600 lägenheter i Stockholm.

Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.