Annons

Satte hyror utan förhandling – riskerar skadestånd

Växjö Hyresgästföreningen Sydost sätter ned foten mot hyresvärden Eleni Danielsson i Alvesta. Föreningen kräver 5 000 kronor i skadestånd för att värden höjt hyror utan att förhandla, trots att förhandlingsordning finns.– Men jag har bett om ursäkt och betalat tillbaka till hyresgästerna, kontrar hyresvärden.

När Hyresgästföreningen får kännedom om att en hyresvärd med förhandlingsordning höjt hyrorna utan förhandling, brukar det oftast lösa sig med några samtal. Att gå så långt som att ansöka om skadestånd händer inte ofta.

– Vi brukar inte behöva ta till storsläggan men här tycker vi att det behövs. Hon var medveten om att det fanns en förhandlingsordning och hennes intresse har mer handlat om att få upp hyrorna så mycket som möjligt, än att följa de regler som gäller. Vi vill markera att detta inte är okej. Det är i föreningens intresse att vi bevakar så att alla respekterar de regler som gäller när det finns en förhandlingsordning, säger Niklas Eriksson, jurist och ärendehandläggare för Hyresgästföreningen Sydost.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Skadeståndskravet är inlämnat till hyresnämnden. I den står bland annat att Eleni Danielsson inte haft något egentligt intresse att förhandla enligt förhandlingsordningen och att hon satt sina egna ekonomiska intressen av att ta ut en så hög hyra som möjligt före intresset att upprätthålla förhandlingsordningen.

Men det är inte det enda ärendet som ligger hos hyresnämnden för den aktuella fastigheten. När Hyresgästföreningen och Eleni Danielsson försökte förhandla om hyran blev det tvärstopp och Danielsson lämnade in en ansökan till hyresnämnden om att få hyrorna prövade. Danielsson har även sagt upp förhandlingsordningen och Hyresgästföreningen har svarat med att begära att den ska förlängas.

– Vi har gjort en enkät bland hyresgästerna och alla har svarat att de vill ha förhandlingsordningen kvar. De känner sig osäkra med hennes om hyresvärd, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lida Zezovska.

Annons
Läs ocksåSå blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värdenCowboys i motljus och en rosa spargris.

Eleni Danielsson äger flera fastigheter, totalt omkring 100 lägenheter, men förhandlingsordning finns bara i den fastighet som ska till hyresnämnden. Det handlar om sex lägenheter i Växjö.

– Jag har inte höjt hyror som jag vill. Bland annat så är lägenheterna på vinden felförhandlade och antalet kva-dratmeter stämmer inte och dessutom har jag renoverat dem. Men när Hyresgästföreningen sade till mig så fick de vara med i förhandlingen. Jag har bett om ursäkt för att jag gjort ett misstag och jag har betalat tillbaka den hyra de sagt till mig, säger Eleni Danielsson.

Men borde inte du som äger flera fastigheter känna till vad som gäller?

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

– Men jag har aldrig haft förhandlingsordning och har aldrig varit med om det. Och jag har en väldigt bra relation med hyresgästerna. När jag köpte den här fastigheten förra året så var den ute till försäljning under ett år, och du vet hur het fastighetsmarknaden är i Växjö och det här huset ligger mitt i centrum. Men ingen vågade köpa och två köpare backade på grund av förhandlingsordningen. Hyrorna är för låga, säger Eleni Danielsson.

Hon är inte imponerad av systemet med förhandlingsordning.

Annons

– Det verkar vara ett himla krångligt system. Det har tagit mig tre arbetsdagar att förhandla sex lägenheter. Det har fått en väldigt negativ klang för mig. Men nu får hyresnämnden sätta hyran. Dessutom har jag känt mig hotad av Hyresgästföreningen. De har hotat med skadestånd och viftat med ansökan inne i förhandlingsrummet för att jag inte ska säga upp förhandlingsordningen, säger Eleni Danielsson.

Detta bemöts av Niklas Eriksson:

– Viftat med ansökan har jag inte riktigt gjort. Vi har träffat Eleni och diskuterat och berättat hur vi ser på saken och vad som kan hända om man inte följer förhandlingsordningen. Det är information och inga hot. Det är även väldigt många som har förhandlingsordning och tycker att det är bra, så slipper man förhandla direkt med varje hyresgäst, säger Niklas Eriksson.

Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Ilska över värdens obehagliga övertalningsförsök - men vd:n tycker "dialogen är god" Alingsåsvärd fifflade med datum - Tvingas betala tillbaka överhyra och skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.