Annons

Sjuk av kyla – men värden kan inte höja värmen

Hässelby Maria Kioles sjukdom kan förvärras om hon inte får 23-24 grader i sin anpassade lägenhet. Det har hon läkarintyg på. Men Hässelbyhem säger nej, 20-21 är maxtemperatur.
Foto: Roger Rosenlund
Maria Kiole har läkarintyg på att hon bör ha 23-24 grader i sin lägenhet. Men värden säger att det inte går. Nu ska miljöförvaltningen undersöka saken.

Under några veckor genomför Miljöförvaltningen en drive med hembesök i Stockholm under vinjetten Tema: Temperatur. Många boenden klagar på temperaturen under årets kalla månader och en av åtgärderna i kommunens undersökningsrutiner är att handläggare åker ut för att bedöma problemen. Just nu är ungefär 25 ärenden aktuella för inspektion.

Maria Kiole är en av de som besöks och får sin inomhustemperatur uppmätt. Temperaturen har hon visserligen redan mätt själv och kommit fram till maximalt 20 grader. Ibland någon grad mindre, men det räcker inte för hennes behov. Ryggmärgsskadan som förlamat ben och armar medför komplikationer som nedsatt cirkulation, ökad smärta och ”försämring i allmän neurologi” vid kyla. I läkarintyget står det att det det därför är viktigt att hon har varmt i lägenheten, helst 23-24 grader.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Värden Hässelbyhem säger att temperaturen ligger på 20, upp mot 21 grader. Varmare går inte att få.

– Vi kan inte vrida upp värmen mer i en enskild lägenhet. I så fall måste vi trycka upp värmen i 700 lägenheter, säger Lars Wisén, områdeschef i Hässelbyhem.

Maria Kiole tycker det låter konstigt. I den andrahandslägenhet hon bodde i förut gick det att justera upp och den nuvarande lägenheten är fullt handikappanpassad i övrigt.

Annons
Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

– Tar man emot handikappade ska man också kunna erbjuda den värme som behövs, säger hon.

Extra element skulle kunna vara en lösning, enligt Lars Wisén, men det får i så fall Maria Kiole skaffa själv. Det har hon också redan gjort i sitt sovrum men det är kallt även i badrummet.

Miljöförvaltningen kommenterar inte handläggningar i enskilda fall. Det är upp till den enskilde handläggaren att göra den slutgiltiga bedömningen av vad som kommer att krävas eller inte krävas.

Läs ocksåBarnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"Tingvallavägen Märsta

Robert Eriksson, intendent på miljöförvaltningen säger att den här typen av hembesök är något man gärna fortsätter med framöver.

Annons

– Det är både inspirerande för handläggarna och ger snabb återkoppling och, där det bedöms motiverat, snabbare åtgärder. Det finns säkerligen andra områden där dessa drive-insatser kan passa bra, säger han.

Fakta: Temputredningar

Vissa utredningar drar ut på tiden i flera år. Ibland växlar väderförhållandena, då kan nästa kalla säsong behöva inväntas. Ibland är fastighetsägarnas tempmätningar så bristfälliga att de inte uppfyller kraven för hur de ska se ut.

Läs också Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Hyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem” Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.