Annons

Skänker sitt eget broderi – för att minska skatten

Nyheter En vacker väggbonad – skapad av Hyresgästföreningens ordförande. Det ska påminna finansminister Anders Borg om att hyresrätten är drabbad av orättvisa skatter.
Inslagna i grönt papper: en väggbonad och en hammare att sätta upp den med. Samt ett förslag till tilläggsdirektiv.

Som finansminister är Anders Borg ytterst ansvarig för de skattelättnader som på senaste kommit personer som äger sin bostad till godo.

För att engagera honom att lätta på hyresrättens skattebörda och därmed jämna ut orättvisorna mellan boendeformerna drog Hyresgästföreningen i höstas igång kampanjen ”Tack på förhand Anders Borg”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Via sajten tackpaforhand.nu har Hyresgästföreningen hittills samlat drygt 38 000 namnunderskrifter.

Vid ett par förutbestämda etappmål i kampanjen uppvaktas Anders Borg med symboliska gåvor. Han har redan kammat hem en årsförbrukning schampo samt en extra tajt t-shirt.

Under onsdagen var det således dags att lämna över presenten för att kampanjen sedan en tid tillbaka sprängt vallen för 15 000 underskrifter – något som berättigar finansministern ett broderi hopknåpat av Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Egentligen skulle vi ha lämnat över det här långt tidigare, men då drabbades jag av vinterkräksjukan, berättar hon.

Annons

Som en extra bonus har Hyresgästföreningen skrivit ett eget tilläggsdirektiv med förslag på hur Bostadsbeskattningskommittén kan förbättra ställningen för hyresrätter. En lösning vore enligt skrivelsen att sänka momsen vid nybyggnad eller upprustning av hyresrätter.

– Det märks tydligt att bostadsbristen blivit för besvärande för regeringen och att de är ute efter lösningar. Att sänka byggmomsen är ett förslag som inte ställer till det i EU. Vi tror att de kommer att de kommer att läsa detta noggrant.

Läs ocksåEfter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i MalmöPorttelefon med MKB:s logga och händer som håller en sedalbunt.

Väl på plats i finansdepartementets korridorer visar det sig att Anders Borg fastnat i ett extra regeringssammanträde. I finansministerns ställe åtar sig statssekreterare Hans Lindberg att ta emot och förvalta bonaden.

Han är mäkta imponerad av kollegans gåva.

– Ett fantastiskt verk av Barbro – man förstår vilket arbete som ligger bakom.

Annons

Hans Lindberg understryker att man redan tillsatt en utredning om skatteförhållandet – men medger att det existerar en snedvridning mellan de olika bostadsformerna.

– Därför har vi redan i förväg sänkt fastighetsskatten för hyresrätten. Vi uppskattar den dialog vi har med Hyresgästföreningen kring de här frågorna och ska givetvis titta på tilläggsdirektivet.

Här kan du se Barbro lämna över väggbonaden.

Fakta: Så många underskrifter krävs för gåvorna

2 000: En årsförbrukning schampo med första namnen tryckta på baksidan.

9 497: Extra tajta t-shirt, för att påminna om snitthyran för en nyproducerad trerummare.15 200: Broderi för att symbolisera hur många unga som saknar fast bostad i Malmö och Lund. 30 700 Bygghjälm, när Anders Borg ska besöka byggarbetsplatser i framtiden.40 000: En egen låt som ska göra honom på bättre humör.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.