Annons

Skärpta rutiner kring legionella hos Poseidon

Göteborg Efter flera utbrott har Bostads AB Poseidon skärpt rutinerna för att upptäcka och hantera tillväxt av farliga legionellabakterier.

Risken för legionellautbrott hör ihop med vattentemperatur och vattensystemets konstruktion. Bostads AB Poseidon har sedan ett år tillbaka skärpt sina rutiner för att upptäcka och hantera tillväxt av farliga bakterier.

Om tappvattnet i ett hyreshus blir svalare än 50 grader går ett larm. Finns det samtidigt risk för stillastående vatten, till exempel i handdukstorkar eller blindledningar, tas numera obligatoriska prover.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att förebygga utbrott bygger Poseidon även om riskfyllda vattensystem, och kontrollerar tappvattentemperaturen i samtliga lägenheter under en femårscykel.

Men helt går det inte att gardera sig mot problemet, enligt bolagets energistrateg Mattias Westher.

Annons

– Risken finns alltid eftersom legionella finns i vatten, konstaterar han.

Läs ocksåKall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94En äldre dam som sitter i sitt vardagsrum i en fåtölj och under en filt. På väggarna flera fotografier av barn samt prydnadstallrikar. Utanför fönstret ett snöigt landskap och en julljusstake i fönstret.

För ett år sedan upptäckte Poseidon förhöjda bakteriehalter vid Karlaplatsen på Hisingen. Trots att man fick bort bakterierna har larmet gått igen, i samma hus. Men enligt Mattias Westher är det snarast ett tecken på att varningssystemet fungerar.

– Vi tar detta på största allvar och informerar när vi upptäcker något. Man ska absolut inte gå runt och oroa sig. Personligen tycker jag att vi jobbar med detta på ett föredömligt sätt.

Annons

På Amandas gård i Högsbo har legionellabakterier orsakat sjukdomsfall vid flera olika tillfällen, senast för ett par år sedan. Oron för nya utbrott präglar fortfarande de boendes vardag. Läs mer här.

Läs ocksåSå missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”En tvådelad bild. Den ena halvan visar en kvinna med ryggen mot kameran som pratar med en äldre kvinna med rullator. Den andra bilden visar en man som tittar ut genom ett fönster och i bakgrunden står en kvinna.
Fakta: Poseidons råd till sina hyresgäster

Felanmäl en kall handdukstork, eller ett duschmunstycke som står och smådroppar. Där har bakterier chans att växa till.
Spola ur systemet när du varit borta, framför allt duschen.
Vid längre frånvaro, be någon spola ur systemet en gång i veckan.
Skölj gärna kallt vatten i duschslangen när du använt den.
Låt slangen ligga i badkaret eller på golvet så att den är tömd.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.