Skärpta rutiner kring legionella hos Poseidon
Risken för legionellautbrott hör ihop med vattentemperatur och vattensystemets konstruktion. Bostads AB Poseidon har sedan ett år tillbaka skärpt sina rutiner för att upptäcka och hantera tillväxt av farliga bakterier.
Om tappvattnet i ett hyreshus blir svalare än 50 grader går ett larm. Finns det samtidigt risk för stillastående vatten, till exempel i handdukstorkar eller blindledningar, tas numera obligatoriska prover.
För att förebygga utbrott bygger Poseidon även om riskfyllda vattensystem, och kontrollerar tappvattentemperaturen i samtliga lägenheter under en femårscykel.
Men helt går det inte att gardera sig mot problemet, enligt bolagets energistrateg Mattias Westher.
– Risken finns alltid eftersom legionella finns i vatten, konstaterar han.
För ett år sedan upptäckte Poseidon förhöjda bakteriehalter vid Karlaplatsen på Hisingen. Trots att man fick bort bakterierna har larmet gått igen, i samma hus. Men enligt Mattias Westher är det snarast ett tecken på att varningssystemet fungerar.
– Vi tar detta på största allvar och informerar när vi upptäcker något. Man ska absolut inte gå runt och oroa sig. Personligen tycker jag att vi jobbar med detta på ett föredömligt sätt.
På Amandas gård i Högsbo har legionellabakterier orsakat sjukdomsfall vid flera olika tillfällen, senast för ett par år sedan. Oron för nya utbrott präglar fortfarande de boendes vardag. Läs mer här.
Felanmäl en kall handdukstork, eller ett duschmunstycke som står och smådroppar. Där har bakterier chans att växa till.
Spola ur systemet när du varit borta, framför allt duschen.
Vid längre frånvaro, be någon spola ur systemet en gång i veckan.
Skölj gärna kallt vatten i duschslangen när du använt den.
Låt slangen ligga i badkaret eller på golvet så att den är tömd.