Annons

”Släpp andrahandshyrorna fria”

Nyheter – Låt marknaden sätta hyrorna för andrahandsboende i bostadsrätt och vi får en revolution på bostadsmarknaden. Det menar Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm.​
Att införa marknadshyror för andrahandshyresgäster är en het politisk fråga. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över om den som hyr ut en bostadsrätt eller villa får ta med sina kostnader när hyrans storlek bestäms.
Idag sätter allmännyttans hyresnivå taket även för andrahandshyror. En bostadsrättshavare eller villaägare får inte lägga på sina kostnader för räntor och amorteringar på andrahandshyran.
 
Däremot kan andrahandsuthyraren lägga på upp till 15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad. Tar förstahandshyresgästen eller bostadsrättshavaren ut en högre hyra kan andrahandshyresgästen kräva tillbaka överhyran inom två år. Utredningen ser också över om tiden ska ändras.
Utredningen om andrahandsuthyrning ska vara klar den första oktober i år.
– Jag hoppas verkligen att utredningen inser att man måste liberalisera hyran på andrahandshyresmarknaden. Med fria hyror för andrahandsuthyrning av bostadsrätter och villor i Stockholm kommer tusentals nya bostäder frigöras ur det befintliga beståndet, säger Hans Lind som däremot inte vill ha marknadshyror för andrahandsboende i hyresrätt
– Nej, där är det ju den som hyr i första hand som hyr ut. Det är en märklig konstruktion som egentligen inte borde få förekomma på bostadsmarknaden, menar han.  
 
I direktiven till utredningen vill regeringen också att skattelättnader för den som hyr ut ska ses över.
Men Hyresgästföreningen vill definitivt inte ha marknadshyror, varken för första- eller andrahandshyresgäster.
– Skatteavdrag för andrahandsuthyrning är OK men inte marknadshyror, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Omkring 140 000 svenskar bor i andrahand idag. Den som hyr i andra hand saknar besittningsrätt. Ofta saknas tillstånd från värden. Och andrahandsboendet ökar kraftigt. En färsk undersökning från Hyresgästföreningen visar att antalet unga som bor i andra hand har fördubblats i Uppsala.
Eva-Maria Fasth

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.