Annons

Solen ger elenergi på Råslätt

Jönköping För första gången satsar Vätterhem på solel. Och det är ingen liten satsning. 1 000 kvadratmeter tak tas i anspråk på Råslätt.
Foto: Linda Alfons
Solljuset omvandlas till elenergi i Vätterhems satsning på Råslätt.

Egentligen var det tänkt att anläggningen, som till ytan motsvarar ungefär två fullstora fotbollsplaner, skulle ha visats upp och invigts officiellt i slutet av sommaren.

Men med närmare eftertanke var det ingen lätt uppgift med tanke på att anläggningen är på ett tak och med de säkerhetsaspekter som följer med detta. Så i all enkelhet startades solenergianläggningen, med 660 solcellsmoduler som omvandlar solljuset till solenergi, första juli.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det funkar jättebra, inga bekymmer alls. Och det blir intressant att se vad detta har gett om ett år, berättar Torbjörn Lundgren, energisamordnare hos Vätterhem.

Anläggningen ligger på taket på Råslätts centrum och har kapacitet att producera 90 MWh el per år, vilket motsvarar vad 26 lägenheter i snitt gör av med på samma tid. Torbjörn Lundgren berättar att en riktigt solig dag i Jönköping hittills har genererat över 100 kWh.

Hur mycket el som produceras kan även följas på två tv-skärmar, en vid vardera ingång till centrum.

Annons
Läs ocksåSoligt hedersomnämnande till Vätterhem

– Det känns viktigt att visa upp lite vad som är på taket och vad det ger, förklarar Torbjörn Lundgren.

Vätterhem har en liten solenergianläggning i Tenhult, som producerar värme. Men när Strandängen byggs räknar Vätterhem på ytterligare satsningar på solel.

– Vi har bestämt att vi ska ha en anläggning där men exakt hur stor har vi inte bestämt ännu, men någonstans runt 300, 400 kvadratmeter.

Torbjörn Lundgren slås av hur enkelt projektet på Råslätt har varit.

Annons

– Många byggprojekt brukar vara besvärliga men det här gick väldigt smidigt och snabbt. Det tog två månader att montera upp och jag är förvånad över att det gick så enkelt. Det behövs ett tomt tak och så radar man upp ett antal solceller, kopplar in dem och så snurrar det på. Än så länge har det gått felfritt, det bara tuffar och går, berättar han och tillägger:

– Om det hade varit hälften så dyrt så tror jag att vi hade haft många fler solceller i landet.

Projektet kostar två miljoner kronor, varav en dryg fjärdedel betalas av bidrag från staten. Återbetalningstiden beräknas till 15–20 år. Anläggningens livstid beräknas till uppåt 30 år.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.