HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Starka protester mot lånestopp i Heby

Heby Hebygårdar har i praktiken fått låneförbud av sin ägare, Heby kommun. Nu varnar Hyresgästföreningen för att det kan få mycket allvarliga konsekvenser. "Ett kortsiktigt agerande som kan dränera bolagets ekonomi", säger ordföranden Rolf Meiding.
Hyresgästföreningens Rolf Meiding tror inte att Hebypolitikerna förstått konsekvenserna av sitt beslut om lånestopp för Hebygårdar.

Kommunägda bostadsföretaget Hebygårdar har tidigare kunnat låna pengar till renoveringar med kommunal borgen och därmed en fördelaktig ränta.

Men i och med den 100-miljonerssatsning som just nu genomförs i 70-talsområdet kvarteret Tegelmästaren är det slut med det.

Läs ocksåMassiv protest mot Öbos planer för Västhaga

I ett nytt så kallat ägardirektiv fastslår Heby kommun att Hebygårdar ska jobba efter affärsmässigt och långsiktigt hållbara ekonomiska principer.

Något som, enligt kommunen, innebär att bolaget på egen hand måste skapa sig det utrymme som behövs för underhåll av fastigheterna. Huvudprincipen är därför att kommunal borgen i fortsättningen inte ska beviljas.

Hyresgästföreningen tolkar det som ett lånestopp och Ove Hedberg, Hebygårdars vd, håller delvis med.

Läs ocksåÖbo kan ändra sig om Västhaga – "Ska titta på vad vi kan skippa"Bilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.

– Ska vi få bra lånevillkor måste vi ha kommunal borgen. Så i praktiken är det ett lånestopp, säger han.

Hebygårdar har i dag cirka 400 lägenheter som är i behov av renovering eller ombyggnad.

– Utan att låna pengar blir det svårt att genomföra det arbetet på ett effektivt sätt. Då får vi ta en eller ett par trapphus i taget, säger Ove Hedberg

Läs ocksåProtester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden

Han är diplomatisk i sina kommentarer av kommunfullmäktiges enhälliga beslut:

– Säger ägaren så är det så. Då är det bara att rätta sig efter det.

Hyresgästföreningen Sala-Heby håller däremot inte igen i sin kritik av lånestoppet.

”Vi anser att kommunen på detta sätt lämnar Hebygårdar och dess hyresgäster åt sitt öde”, skriver Rolf Meiding och förhandlingsledaren Lena Jansson Nordin i ett öppet brev till alla politiker i Heby kommunfullmäktige.

– Jag tror inte de förstår vad det här beslutet får för konsekvenser, säger Rolf Meiding till Hem & Hyra.

Enligt Hyresgästföreningen handlar det om att renoveringsarbetet nu riskerar bli kraftigt bli eftersatt med återkommande vattenskador och dyra brandkårsutryckningar som följd. Eller att företaget töms på pengar.

– Det är inget effektivt och framgångsrikt sätt att sköta ett kommunalt bolag på.

Utifrån räkneexemplet att varje lägenhet kostar 500 000 kronor att renovera skulle Hebygårdars behov i dag vara i storleksordningen 200 miljoner kronor.

– Något som kan dränera bolaget på det egna kapitalet, konstateras det i det öppna brevet.

Från Hyresgästföreningens sida tycker man också det är fel att renoveringar som görs för upp till 50 år framåt bara ska betalas av dagens hyresgäster, vilket blir fallet nu när Hebygårdar måste finansiera allt med eget kapital i stället för att ta lån och slå ut kostnaden över en längre tidsperiod.

– Det är inte rättvist mot de som bor i lägenheterna i dag, säger Rolf Meiding.

Läs också 600 kronor dyrare att bo efter vattenskada i Varberg Stenungsundshem rustar 122 badrum i olika nivåer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.