Annons

Stig gick back på höjt botillägg – nu avgörs fallet

Forshaga I Forshaga betyder höjt bostadstillägg mindre pengar kvar att leva på för pensionärerna på kommunens äldreboenden. Stig Bokvist, 80 år, protesterade. På torsdag avgörs det principiellt viktiga fallet i hyresnämnden.

När staten höjer taket för bostadstillägget, höjer Forshaga kommun hyrorna på sina äldreboenden med lika mycket enligt ett gammalt principbeslut.

Stig Bokvist i Deje hade glatt sig åt att få en slant över till fotvård eller till en extra bingolott förra gången det var aktuellt att höja bostadstillägget för pensionärerna med de lägsta inkomsterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men när riksdagsbeslutet kom om höjning av taket från 5 000 till 5 600 kronor slutade det med en besvikelse. För då visade det sig att alltså att Forshaga kommun samtidigt passade på att höja hyran för de 33 kvadratmeterna små ettorna med kokvrå inom äldreboendena Ullerudsgården och Lintjärn.

Även hyran höjdes då från 5 000 till 5 600 kronor. Och eftersom bostadstillägget inte täcker hyreshöjningar fullt ut (se faktarutan) fick pensionärerna mindre och inte mer pengar kvar i plånboken.

– Det är fult att lura gamla människor och fult att ta statens pengar, tycker Lena Bergman Bokvist, Stigs dotter.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

– Befängt! Det finns ingen koppling mellan bostadstillägg och hyreshöjningar, säger Anna Nykvist på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, har förståelse för reaktionen från Stig och hans anhöriga:

– Höjningen av bostadstillägget ska förstås ge pensionärer med låga inkomster en mer dräglig tillvaro, säger hon.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Stig Bokvist, som är dement och har svårt att föra sin egen talan, fick hjälp av dottern Lena och Hyresgästföreningen med att formellt bestrida hyreshöjningen.

Annons

I väntan på en prövning har Stig fortsatt att betala den gamla hyran på 5 000 kronor.

– Det är bara han som är missnöjd. Alla andra har accepterat höjningen, konstaterar Bengt Kjellberg, Forshagas kommunjurist.

Lena Bergman Bokvist tror att de uteblivna massprotesterna beror på att de drabbade pensionärerna har svårt att själva ta striden och att deras anhöriga kanske inte tycker det är värt att bry sig eftersom det bara blir en liten försämring när både bostadstillägg och hyra höjs samtidigt.

– Men man gör bara inte så här, tar pengar som är avsedda för att gamla människor med liten inkomst ska ha råd att bo kvar i sina hem och stoppar in dem i en kommunal budget.

Det är också en viktig principfråga, menar både Lena Bergman Bokvist och Hyresgästföreningen, att man inte kan basera hyreshöjningar på statliga bidragsnivåer.

Först efter drygt ett år med skriftväxlingar, diskussioner och missförstånd om hur proceduren ska gå till tas nu frågan upp i hyresnämnden i Göteborg för avgörande. Detta sedan Forshaga kommun begärt att den nya hyran ska fastställas.

Kommer ni att sänka hyran för de andra cirka hundra berörda pensionärerna om Stig vinner?

– Det blir väl i så fall en fråga för politikerna i Forshaga kommun att avgöra. Men vi får väl se vem som vinner först. Det kan också bli den här mannen som får betala det han ligger efter med, säger Bengt Kjellberg.

Marita Edlund, förvaltningschef för Forshaga kommuns vård- och omsorgsförvaltning, hävdar att hyran i många fall egentligen borde ha varit högre  enligt bruksvärdesprincipen.

Annons

– Men den är begränsad till det belopp man kan få bidrag för.

Något som Lena Bergman Bokvist inte köper:

– Redan den gamla hyran var för hög för ett rum på 30 kvadratmeter i Deje. Och det är i vilket fall som helst en för hög höjning eftersom ingenting ändrats i rummet.

2020 blir det ytterligare en höjning av bostadstillägget. Riksdagen har beslutat att taket nu ska höjas till 7 000 kronor.
Höjs hyrorna vid Forshagas äldreboenden med lika mycket får åldringarna 420 kronor mindre i månaden att leva på.
Marita Edlund kan inte ge besked om kommunen fortsätter agera enligt det tidigare principbeslutet.
– Det blir en fråga för nämnden att ta ställning till, säger hon.

Enligt Maria Malmer Stenergard är det självklart att ett höjt bostadstillägg ska komma pensionärer med låga inkomster tillgodo och att pengarna inte är avsedda för någonting annat. Exempelvis att skapa ett utrymme för hyresvärdar att höja hyrorna.

– Samtidigt är många kommuners ekonomi ansträngd. Den risk Hem & Hyra pekar på ökar därför av att regeringen inte tillför några nya pengar till kommunerna i sin budget för 2020, säger hon.

Lena Bergman Bokvist hoppas att hyresnämndens beslut på torsdag innebär att Forshaga kommun måste sänka hyran för inte bara pappa Stig, utan även de andra som bor på äldreboendena.

– I så fall får vi fira med tårta.

Fakta: Bostadstillägg

Det högsta bostadstillägget en ensamstående pensionär med låga inkomster kan få är i dag 5 560 kronor.

Hyresutgifter på upp till 5 000 kronor ersätts med 96 procent av beloppet. För resterande del upp till hyrestaket 5 600 kronor är ersättningen 70 procent. Dessutom utgår ett tillägg med 340 kronor.

Nästa år höjs bostadstillägget till maximalt 6 540 kronor med ett hyrestak på 7 000 kronor enligt ett riksdagsbeslut.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.