Stockholmshem åtar sig tvångsförvaltning i Bromma

Stockholm Stockholmshem erbjuder sig att ta över tvångsförvaltningen av Ballo Zackrissons fastigheter i Bromma. Bolaget blir därmed den tredje förvaltaren i ordningen, efter att både HSB och Stadsmuren tackat nej till fortsättning. Hyresnämnden behandlar ärendet om två veckor.

– Någon måste göra det, vi tyckte att vi kunde åta oss det, säger Mikael de Faire, vice vd på Stockholmshem.

Stockholmshem har haft hand om särskilda förvaltningar förut, men det var länge sedan. Nu blir det aktuellt igen efter att Förvaltnings AB Stadsmuren, som haft uppdraget i två år, sagt nej till en fortsättning. Utan förslag på förvaltare kan inte hyresnämnden besluta om fortsatta åtgärder och fastighetens skötsel går tillbaka till hyresvärden.

Läs ocksåEfter åratal av problem – Stockholms stad får tvångsköpa värstingvärdens hus

De 26 lägenheterna på Nipfjällsvägen och Hallebergsvägen i Bromma har varit tvångsförvaltade sedan 2003 respektive 2005. Under perioden har hyresvärden överklagat och drivit 17 olika mål för att bland annat häva tvångsförvaltningen.

Stockholmshem har själva fastigheter i närheten. Men om man ska sköta förvaltningen med egen personal eller anlita extern förvaltare har man ännu inte bestämt. Mikael de Faire säger att det var länge sedan de hade hand om särskilda förvaltningsärenden.

– Vi har inte fått någon förfrågan tidigare, helt enkelt.

Läs ocksåFörening vill stoppa lägenhetshotell – kräver tvångsförvaltningHöghuset vid Alviks t-banestation i Bromma i västra Stockholm, uppfördes på 1960-talet som ett studenthem. Sedan dess har byggnaden även fungerat som personalboende åt företaget Ericsson. Numera hyrs huset ut till företaget Forenom.

Hur påverkas hyresgästerna i Stockholmshem?

– Inte alls. Det här ska bära sig själv, vi har inga skäl att sponsra den här typen av uppdrag.

Vad vinner ni på uppdraget, goodwill?

Läs ocksåObetalda skulder på nära 600 000 kronor blev droppen - nu stängs värden av i tre årHyresvärden Patrik Jörnklev och ett av hans hyreshus i Tomelilla.

– Det vet jag inte, vi har precis sagt ja. Kanske får vi goodwill hos hyresgästerna, men andra kan tycka annorlunda. Vi går in i det här med öppna ögon och utan förutfattade meningar.

Läs också Iskalla lägenheter och tomma löften – nytt krav om tvångsförvaltning Boende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.