Annons

Stockholmshems hyror höjs med 153 kronor i månaden

Stockholm Stockholmshem följer de andra kommunala bolagen och höjer hyran från 1 april. Höjningen blir i genomsnitt 2,39 i stället för det ursprungliga yrkandet på 4,11 procent från 1 januari.

Hyreshöjningen blir i genomsnitt 158 kronor för en trea med månadshyran 6 400 kronor.  Höjningen varierar mellan 2,12 och 2,78 i fyra nivåer, eller mellan 136 och 178 kronor per månad. Differentieringen följer områdesindelningen innerstan, inre ytterstaden, yttre ytterstaden och miljonprogram. I en nyproducerad fastighet i Hammarby sjöstad blir det oförändrad hyra och andra nybyggen får också en lägre höjning.

​– Vi har nått vårt mål som var att hamna under konsumentprisindex, 2,5 procent i år. Vi har också sänkt hyreshöjningskravet med nästan 36 miljoner kronor, säger Sara Kristensson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hon berättar också att de i förhandlingarna haft många diskussioner om den nya lagen för allmännyttiga bostadsbolag, affärsmässiga principer och högre avkastningskrav. Bolaget har hänvisat till kommande ägardirektiv i och med nya lagstiftningen, som för Stockholmshems del betyder 30 miljoner kronor.

Det blir inga förändringar i boinflytandeavtalen, de ligger kvar. Övriga avtal, smalhusavtalet och ombyggnadsavtalet, räknas upp med snittet.

Också avgifterna för p-platser och garage höjs, men de förhandlas inte av Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Från Stockholmshems sida är man mest nöjd över att man nått ett avslut.

– Vi är glada att vi äntligen kommit i mål, det har varit en seg och lång process. Vi har hanterat en ny situation med en ny lagstiftning, säger Ingela Lind, vd för Stockholmshem, och fortsätter.

– Det har varit nya förutsättningar, alla tre systrarna har försökt hitta fram. Min förhoppning är att vi har lärt oss lite och att det blir enklare nästa år.

Läs ocksåPer krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd"

Hon tror inte att konsekvenserna blir så stora, trots att de hade behövt den högre hyresintäkt de begärt.

Annons

– Vi får se över vad det kan innebära och vilka effekter det får på underhåll. Vi hade behövt den procentsatsen. Men i och med att vi har Stimulans för Stockholm kommer antagligen inte hyresgästerna behöva märka så mycket, säger Ingela Lind.

Hon är förvånad över att Hyresgästföreningen i årets förhandling valde att gå in på frågan om Stockholmsmodellen. Bostadsbolagen, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen arbetar sedan fler år på ett förslag till ny hyresstruktur för Stockholm.

– Det var olyckligt och en av anledningarna till att förhandlingarna drog ut på tiden. När det gäller fördelningen vill vi prioritera en lägre höjning i ytterområdena. Det är förvånande att man från Hyresgästföreningens sida inte vill det, avslutar Ingela Lind, vd för Stockholmshem.

Fakta: Hyresavtal 2011

Armada: 2,75 %
Ekerö bostäder: 1,4  %
Förvaltaren: 1,5 %
Familjebostäder: 2,17 % (från 1 mars)
Huge: 2,2 % (från 1 april)
Micasa: 2,48 (från 1 april)
Sigtunahem: 4,35 (från 1 april)
Sollentunahem: 2,23 %
Stadsholmen: 1,99 %
Svenska Bostäder: 2,23 % (från 1 april)
Telge bostäder: 1,96 %
Tyresö bostäder: 2,5 % (från 1 februari)
Upplands Brohus: 1,4 % (från 1 februari)
Värmdö bostäder: 2,25 %

Läs också Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.