Stökig tid väntar när Västra Lundby renoveras

Mjölby Efter upprepade vattenskador i de åldrande husen genomför Bostadsbolaget i Mjölby sin största renovering hittills. En stökig tid väntar för hyresgästerna.

Området Västra Lundby kommer inte att vara sig likt under de närmaste 1,5 åren. Kommunala Bostadsbolaget byter vatten- och avloppsstammar och renoverar kök, badrum och hallar i 165 lägenheter. Martin Johansson, projektingenjör hos bolaget, sticker inte under stol med att hyresgästerna kommer att påverkas negativt medan arbetena pågår och inte bara medan den egna lägenheten berörs.

– Vi försöker vara väldigt noga med att säga som det är. Det är stökigt och besvärligt och det kommer att vara mycket buller i området under lång tid framöver. Men vi tror att vi kan underlätta genom att informera så mycket som möjligt, säger han.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Arbetet utförs i etapper. När Hem & Hyra kommer på besök är det tolv lägenheter på Smedjegatan 2 som är delvis urblåsta. Dörrarna står öppna ut till trapphuset och hantverkare går in och ut hela tiden. Samtidigt är det meningen att hyresgästerna ska kunna bo kvar.

Yvonne Hellman och Martin Johansson från Bostadsbolaget menar att buller är oundvikligt.

I praktiken väljer dock nästan alla att flytta ut frivilligt medan arbete pågår i den egna lägenheten.

– En del bor hos släkt och vänner, säger Yvonne Hellman, ombyggnadssamordnare hos Bostadsbolaget.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

Ett fåtal hyresgäster med särskilda behov får hjälp med evakueringsbostad.

– Det tar fem veckor att renovera varje lägenhet. Under den tiden kan man inte använda kök och badrum. Kyl och frys ställer vi i vardagsrummet, berättar Martin Johansson.

Tillfälliga kök har ställts i ordning i källaren i ett av husen och på gården står en barack med tre rum där det finns dusch och toalett.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

– Det är klart att vädret och årstiden ställer till det just nu. Det är inte jättetrevligt att behöva gå ut när det är snö och minusgrader.

Tillfälliga badrum finns i en barack på gården.

Hyresgästerna får två månadshyror som kompensation. När de flyttar tillbaka väntar en hyreshöjning på mellan 500 och 800 kronor eftersom lägenheternas standard förbättrats. Det innebär en höjning på upp till 14 procent.

– Vi försöker att bara göra det som måste göras för att inte behöva höja ännu mer, säger Martin Johansson.

Enligt honom är stambytena nödvändiga.

– Husen byggdes i mitten av 1960-talet så det är dags. Vi kunde se på statistik och felanmälningar att vattenskadorna ökade.

2017 skadades tre ettor i samma trapphus sedan en ledning gått sönder.

– Det tog nästan ett halvår att göra i ordning dem. Det vill vi undvika.

Hela projektet beräknas kosta cirka 90 miljoner kronor.

Läs också Oväntad upptäckt – hyresgästen har rivit ut hela köket Hyresgäst renoverade lägenhet – tvingas betala 105 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.