Stopp i hyresförhandlingarna i Vårgårda

Vårgårda Vårgårda Bostäder vill höja hyran med 6,3 procent. Hyresgästföreningen kan sträcka sig till 1,8. Nu blir det central medling i Hyresmarknadskommittén.
Foto: Nils-Olof Larsson/Karin Gistedt
Hyresgästförenings Jesper Lissmark och Vårgårda Bostäders Jan Thorsson har nu skrivit under kommande två års hyresavtal, efter medling.

– Yrkandet är extremt högt. Och även om vi lyckats närma oss varandra så har bolaget har inte velat möta oss på en nivå som vi tycker rimlig, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark.

Hyreskravet kom strax före jul. Från och med den första januari ville kommunala Vårgårda Bostäder höja hyran med i genomsnitt 6,3 procent. För en lägenhet som i dag kostar 4 810 kronor gör det 303 kronor mer i månaden.

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.

– Det är högst i regionen och bland de högsta i hela landet, säger Jesper Lissmark.

Jan Thorsson är vd för Vårgårda Bostäder. Han säger att det inte är för nöjes skull som bolaget vill höja hyran med så här mycket. Tvärtom menar han att det är ”…flera års mediokra höjningar” i kombination med höjda kostnader till el- och försäkringsbolag som nu gör att bolaget måste få igenom en rejäl höjning.

– Det här är tredje gången på fem år som vi tvingas till medling. Men får vi inte igenom vårt krav så kommer underhållet av våra befintliga hus att få stryka på foten. Och då drabbas hyresgästerna, säger Jan Thorsson.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.

Men på Hyresgästföreningen håller man inte med om att Vårgårda Bostäder behöver höja hyran mer än andra bostadsbolag i regionen. Enligt föreningens analys beror Vårgårda Bostäders ökade kostnader främst på avskrivningar och hyresbortfall till följd av nybyggen och renoveringar.

– Självklart är det positivt att Vårgårda Bostäder bygger nya lägenheter. Men då får bolaget räkna med att vissa kostnader inte kan finansieras genom de årliga hyreshöjningarna, säger Jesper Lissmark.

Ett uttalande som Vårgårda Bostäders vd Jan Thorsson kommenterar så här:

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

– Ökade driftskostnader är orsaken till hyreshöjning, inte nyproduktion. För oss och våra hyresgäster är det viktigt att underhålla hus och lägenheter. Det är därför obegripligt att låga hyreshöjningar år efter år är viktigare än långsiktig kvalité i boendet.

Eftersom parterna inte lyckats komma överens blir det nu central medling i Hyresmarknadskommittén. Ett tvistlösningsorgan mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen som hjälper till att medla mellan de lokala parterna när en tvist uppstår.

Nyfiken på färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland? Här har du hela listan:

”Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran 2019”

Vill du veta hur mycket de Västsvenska värdarna vill höja hyran? Här har du hela listan:

”Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019”

Fakta: Vårgårda Bostäders höjningar

2014: 1,55 procent

2015: 1,27 procent

2016: 0,9 procent

2017: 0,93 procent

2018: 0,95 procent

Läs också Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag Kraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.