Annons

Studenter kräver att få tillbaka hyra

Jönköping Två studenter kräver att få tillbaka närmare 30 000 kronor som de anser sig ha betalat för mycket för en lägenhet i Jönköping. Deras hyresvärd bestrider delvis kravet med motiveringen att lägenheten var extrautrustad.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämnden i Jönköping ska avgöra om två studenter har rätt att få tillbaka hyrespengar.

Studenterna vände sig till hyresnämnden efter att de fått klart för sig att grundhyran för den lägenhet de hyrde i andra hand sedan 2018 låg på cirka 6 500 kronor i månaden medan de själva betalade drygt 9 300 kronor.

Enligt praxis får den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand göra ett påslag på upp till 15 procent, om lägenheten är möblerad. I det här fallet rör det sig om ett påslag på 43 procent.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

I sin ansökan till hyresnämnden krävde studenterna först att få tillbaka drygt 50 000 kronor. Efter att ha fått klart för sig att det finns regler för hur lång period tillbaka i tiden som det går att kräva tillbaka hyra sänkte de sitt krav till drygt 29 000 kronor.

Annons

Paret som de hyrde lägenheten av försvarar sin rätt att ta ut en högre hyra än den de själva betalar eftersom lägenheten var nyrenoverad på deras egen bekostnad och fullt möblerad. De menar att bostaden dessutom var extra utrustad med bland annat gardiner, lampor, städutrustning och strykjärn. I yttranden till hyresnämnden tillbakavisade de först kravet helt men efter att ha satt sig in i regelverket har de ändrat sig och kan tänka sig att betala tillbaka en del av pengarna som studenterna har begärt. De anser att minst 15 procents påslag är rimligt men har också gjort en uträkning på 25 procent som inkluderar extra tillval.

Enligt studenterna stämmer det inte att lägenheten, en tvåa på 62 kvadratmeter var fullt möblerad. Det ska till exempel ha saknats säng. De anser att ett hyrespåslag på fem procent därför är mer rimligt.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

Av handlingarna hos hyresnämnden framgår också att det finns delade meningar om hur hyresgästerna hanterat möblerna i lägenheten. Studenterna flyttade ut i höstas efter att fastighetsägaren sagt nej till fortsatt andrahandsuthyrning.

Annons

Hyresnämnden har ännu inte avgjort ärendet.

Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Förbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.