HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Svalt intresse för att lära om vardagssäkerhet

Visby Olyckor, varav många inträffar i hemmet, kostar samhället 65 miljarder om året. Men när en utbildning om vardagssäkerhet erbjöds i Gråbo var intresset svalt.

Två myndigheter, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gemensamt undersökt hur vanligt det är att råka ut för olyckor, bränder, våldsbrott, inbrott och stöld i alla länets kommuner, samt vilka kostnader sådana händelser medför.

”Att minska olyckorna handlar naturligtvis först och främst om att skydda medborgarna. Samtidigt ser vi att kostnaden för samhället för olyckor är väldigt hög och att det finns en sparpotential, även ett fåtal procents minskning ger stora vinster. Då gäller att investera i sådant som ger effekt”, säger MSB:s generaldirektör Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Region Gotland hamnar på plats 222 på rankinglistan där alla faktorer räknats samman. Där är Civilförsvarsförbundet en av de aktörer som arbetar med att sprida kunskap och arbeta förebyggande. Men när civilförsvaret nyligen bjöd in till en utbildning om vardagssäkerhet och hur olyckor i hemmet och bostadsområdet kan undvikas kom så få anmälningar att man tvingades ställa in. Utbildningen skulle ha hållits på Träffpunkt Gråbo, mitt i Visbys största bostadsområde.

– Vi skulle ha gått igenom vilka risker som finns i området och i bostaden, säger Per-Inge Kolmodin som är utbildningsansvarig inom Civilförsvarsförbundet på Gotland.

Annons

Vad det svala intresset i en så aktuell fråga beror på kan han inte svara på, men han konstaterar att det är svårt över huvud taget att locka människor till föreningsaktiviteter.

Läs ocksåExpert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”Skjutningar gör att folk förblir otrygga

– Till och med när det handlar om en sådan här sak som borde intressera alla.

Vilka är då hans viktigaste tips för att undvika olyckor?

– Fallolyckor är absolut vanligast, inte minst bland våra seniorer. Så här års kan det vara halt ute och det är en bra idé att skaffa broddar. Det kan också vara bra att vänta med att gå ut tills man har sett att det blivit sandat eller saltat utanför.

Annons
Läs ocksåKrossad axel och benbrott – hala golv gjorde att Marie och Lena hamnade på akuten

Han tycker också att äldre ska överväga att be om hjälp med att byta taklampor, gardiner eller annat som kräver klättring på stol eller stege.

– Listan kan göras hur lång som helst, för det finns risker överallt, säger Per-Inge Kolmodin.

Läs också Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning Huvudnycklar till 200 bostäder försvann: Lars-Birger fick vänta i månader på låsbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.