Svårt förhandlingsläge på Pennygången

Göteborg Stena Fastigheters löften om socialt ansvar på Pennygången ekar tomt, anser Hyresgästföreningen. Stena vidhåller att den aviserade hyreshöjningen är rimlig.

Sedan Stena Fastigheter i går eftermiddag fått hyresnämndens klartecken att påbörja renoveringar på Pennygången i västra Göteborg samlades ett 30-tal hyresgäster på onsdagskvällen till ett möte i bostadsområdet.

Bland annat berättade Hyresgästföreningen om processen kring kommande hyressättning och om de juridiska turer som återstår. Flera hushåll som berörs av renoveringens första etapp har deklarerat att de avser att överklaga hyresnämndens beslut.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Än är det inte klart vilka hyresnivåer som blir aktuella på Pennygången. De ska förhandlas mellan Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen. Parterna står hittills långt ifrån varandra. Det senaste förhandlingstillfället i oktober ställdes in, och inget nytt är än så länge bestämt.

Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningens region i västra Sverige, har fått många frågor om hur hyresnämnden kan godkänna åtgärder utan att känna till slutnotan för hyresgästerna. Det har hon förståelse för.

– I vilket annat sammanhang går man och köper något, en tv eller en bil, utan att man vet vad det kostar? Det väcker naturligtvis mycket frågor. Den juridiska processen är svår att förstå, säger hon.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

Hyresnämndens färska beslut gäller 54 lägenheter i en första etapp, och var väntat av de flesta. Men turerna kring Pennygången, med över 770 lägenheter, lär pågå i ett antal år. Hyresgästföreningen tänker bistå alla medlemmar som så önskar. Man avser också att ta ansvar för sin del i förhandlingsprocessen, understryker Anna Lönn Lundbäck.

– Så länge en förhandling pågår finns det alltid hopp. Vi kommer att förhandla ända in i kaklet.

Stenasfärens utfästelser om socialt ansvar ger hon inte mycket för. Tvärt om tycker hon att löftena just nu ekar ”skrällande tomt”. Fallet Pennygången illustrerar en samhällsfråga som blir allt mer aktuell i takt med att miljonprogramsområdena måste rustas upp.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

– Det borde vara omöjligt för en fastighetsägare att bygga bort sina hyresgäster, och för politiker att blunda för detta. När det här beslutet kom blev det så uppenbart att lagstiftningen inte är tillräckligt skarp. Skyddet för hyresgäster är för svagt, säger Anna Lönn Lundbäck.

I ett pressmeddelande framhåller Stena Fastigheter att den hyra bolaget yrkat på bedöms som rimlig enligt gällande bruksvärdessystem, och att den kan prövas av hyresnämnden om parterna inte kan enas.

– Av hyresnämndens beslut kan Stena Fastigheter Göteborg dra slutsatsen att bolagets bedömning av Pennygångens upprustningsbehov varit riktig och att ombyggnationen inte kommer att innebära att husen får någon överstandard, säger vd Bengt Gustafsson i pressmeddelandet.

Läs också Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.