Annons

Svårt förhandlingsläge på Pennygången

Göteborg Stena Fastigheters löften om socialt ansvar på Pennygången ekar tomt, anser Hyresgästföreningen. Stena vidhåller att den aviserade hyreshöjningen är rimlig.

Sedan Stena Fastigheter i går eftermiddag fått hyresnämndens klartecken att påbörja renoveringar på Pennygången i västra Göteborg samlades ett 30-tal hyresgäster på onsdagskvällen till ett möte i bostadsområdet.

Bland annat berättade Hyresgästföreningen om processen kring kommande hyressättning och om de juridiska turer som återstår. Flera hushåll som berörs av renoveringens första etapp har deklarerat att de avser att överklaga hyresnämndens beslut.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Än är det inte klart vilka hyresnivåer som blir aktuella på Pennygången. De ska förhandlas mellan Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen. Parterna står hittills långt ifrån varandra. Det senaste förhandlingstillfället i oktober ställdes in, och inget nytt är än så länge bestämt.

Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningens region i västra Sverige, har fått många frågor om hur hyresnämnden kan godkänna åtgärder utan att känna till slutnotan för hyresgästerna. Det har hon förståelse för.

– I vilket annat sammanhang går man och köper något, en tv eller en bil, utan att man vet vad det kostar? Det väcker naturligtvis mycket frågor. Den juridiska processen är svår att förstå, säger hon.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Hyresnämndens färska beslut gäller 54 lägenheter i en första etapp, och var väntat av de flesta. Men turerna kring Pennygången, med över 770 lägenheter, lär pågå i ett antal år. Hyresgästföreningen tänker bistå alla medlemmar som så önskar. Man avser också att ta ansvar för sin del i förhandlingsprocessen, understryker Anna Lönn Lundbäck.

– Så länge en förhandling pågår finns det alltid hopp. Vi kommer att förhandla ända in i kaklet.

Stenasfärens utfästelser om socialt ansvar ger hon inte mycket för. Tvärt om tycker hon att löftena just nu ekar ”skrällande tomt”. Fallet Pennygången illustrerar en samhällsfråga som blir allt mer aktuell i takt med att miljonprogramsområdena måste rustas upp.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Det borde vara omöjligt för en fastighetsägare att bygga bort sina hyresgäster, och för politiker att blunda för detta. När det här beslutet kom blev det så uppenbart att lagstiftningen inte är tillräckligt skarp. Skyddet för hyresgäster är för svagt, säger Anna Lönn Lundbäck.

Annons

I ett pressmeddelande framhåller Stena Fastigheter att den hyra bolaget yrkat på bedöms som rimlig enligt gällande bruksvärdessystem, och att den kan prövas av hyresnämnden om parterna inte kan enas.

– Av hyresnämndens beslut kan Stena Fastigheter Göteborg dra slutsatsen att bolagets bedömning av Pennygångens upprustningsbehov varit riktig och att ombyggnationen inte kommer att innebära att husen får någon överstandard, säger vd Bengt Gustafsson i pressmeddelandet.

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.