Svarta hyreskontrakt känt problem i Stockholm
Under några dagar har Svenska Dagbladet granskat den svarta hyresmarknaden i Stockholm. De har följt med på lägenhetsvisningar och pratat med svartmäklare.
På Hyresgästföreningen får man ofta frågor från hyresgäster som vill ha hjälp att få tillbaka pengar de betalat för kontrakt. Enligt Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, är det så gott som alltid svårt bevisläge, hyresvärdarna använder alltid mellanhänder. Ett sätt kan vara att samla fler fall och på så sätt se ett mönster.
– Ja, det är ett jättebra sätt är att tala med sina grannar och gå ihop om en polisanmälan. Det gjorde man i Hammarbyhöjden, ett av få fall som lett till att en hyresvärd dömts, säger han och fortsätter.
– Annars är det mycket ovanligt att någon hyresvärd döms, det ligger i sakens natur att det saknas bevis, du får ju inte direkt kvitto på att du betalat.
Det är inte olagligt att köpa, däremot kan man bli av kontraktet om man i samband med köpet deltagit i ett skenbyte med en annan lägenhet.
– Vi får många frågor, men i så gott som alla fall saknas bevis. Vi uppmanar till att göra polisanmälan, trots att vi vet att brottet inte är prioriterat. Men man måste väga det mot värdet av den framtida relationen med hyresvärden, säger Bengt Öhman på Hyresgästföreningen.
Fastighetsägarna har i en rapport pekat på att svarthandeln av hyreskontrakt omfattar 1,2 miljarder kronor årligen i Stockholm.
– Den enda möjlighet en hyresgäst har att sälja är genom byte, där hyresvärden granskar otroligt noga. Det är ett nålsöga att ta sig igenom. Men det behövs bara en namnteckning av en hyresvärd för att tjäna 300 000, säger Bengt Öhman.
Ett sätt att hålla branschen ren från svarta kontrakt är, enligt Hyresgästföreningen, att låta bostadsförmedlingen sköta rekryteringen av nya hyresgäster. Branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm rekommenderar att hyresvärdar ska lämna hälften av sina ledigblivna lägenheter dit och man upplever att rekommendationen efterlevs.
– Jag håller inte med att det är lösningen, man kan hitta olika sätt att minimera brott, men grunden är att vi har ett hyressättningssystem som inte fungerar, en reglerad marknad. I Göteborg och Malmö har man kommit längre, där är skillnaden mellan innerstad och ytterstad större och det tar bort incitamenten, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör på Fastighetsägarna Stockholm och fortsätter.
– Det finns oseriösa aktörer i alla branscher. Även om man försvårar möjligheterna till svarthandel kommer människor att hitta andra sätt. Det har blivit vardag att antingen står man åratal i kö, eller också betalar man under bordet.
Mia Enayatollah säger att det är tråkigt att en hel bransch drabbas av att man hittat fem – tio värdar bland flera tusen, och uppmanar alla som har information att anmäla uppgifterna till dem. Är fastighetsägaren en medlem upprättas omedelbart ett ärende för granskning.