HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tolv år gammal rust bakom extra hyreshöjning

Västerås Hyran för 2017 var förhandlad och klar. Då meddelade värden att det blir en extra höjning i två steg med 434 kronor. Bland annat hänvisades till att balkongerna bytts ut för tolv år sedan. Sent påtänkt, protesterar hyresgästerna.

Hyran för 126 lägenheter på Klockartorpsgatan i Västerås hade höjts med 0,95 procent efter förhandlingar mellan hyresvärden Avorum Fastigheter och Hyresgästföreningen.

Då meddelades hyresgästerna att det skulle bli ytterligare en höjning i två steg med totalt 434 kronor i månaden per lägenhet.

Läs ocksåSegdragen tvist över i Falköping

De argument värden framförde förvånade hyresgästerna. Bland annat hänvisades till att de fått nya balkonger 2005 och nya dörrar 2011.

– Väldigt konstigt, säger hyresgästen Jackie Sjöstrand.

– Alltihop har blivit en salig röra, tycker grannen Maud Asp.

Läs ocksåHöjda hyror hos Holger Blomstrand

Några av hyresgästerna kallade ihop till ett möte. Ett 30-tal personer kom. Det gemensamma beslutet blev att inte acceptera de båda extra hyreshöjningarna varav en redan är genomförd och den andra ska genomföras i höst.

Hyresgästerna har nu vänt sig till hyresnämnden och begärt att de extra höjningarna ska avvisas.

De skriver bland annat att Avorums dåvarande vd gav ett muntligt löfte 2005 om att kostnaderna för balkongbytet inte skulle påverka hyran.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Göteborg, Kungälv och Partille

Samtidigt förekommer det uppgifter om att hyresvärden och Hyresgästföreningen i ett tidigt skede gjort upp om höjningar som värden sedan inte ska ha brytt sig om att verkställa.

”Kan man verkligen skjuta upp tidigare överenskomna höjningar vars beslut går tillbaka så långt som tolv år? Är detta verkligen lagligt?”, frågar sig en av hyresgästerna i en skrivelse till hyresnämnden.

Det hänvisas också till en kartläggning enligt bruksvärdesprincipen som ska göras i år eller nästa år.

”I  nuläget finns inget underlag att fastställa hyror från. Förskottshyra ska inte vara lagligt att ta ut”, skriver en annan av hyresgästerna.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Avorums Fastigheters vd. Han har i ett mejl skrivit att han ska återkomma med sina kommentarer.

Läs också Nytt system för lika hyror Hyresslarv dyr läxa för hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.