Toppstigen under tvångsförvaltning

Sundsvall ​Idag fattade hyresnämnden beslut om tvångsförvaltning av Toppstigen. Fastighetscompetens har åtagit sig uppdraget. - Vi har en bra kommunikation med ägaren Nor sedan tidigare. Bra, men innehållslös, eftersom de inte har några pengar till att hålla driften igång, säger Lars-Erik Larsson Frengen på Fastighetscompetens.

​Sedan i höstas har energibolaget Eon begärt att fastighetsägaren Nor i Sundsvall AB ska betala en deposition på 200 000 kronor som säkerhet för energileveranser.

Men företaget, som länge gått mer än en halv miljon kronor back varje år och har närmare 20 miljoner i skulder, har haft svårt att få ihop pengarna.

Läs ocksåObetalda skulder på nära 600 000 kronor blev droppen - nu stängs värden av i tre årHyresvärden Patrik Jörnklev och ett av hans hyreshus i Tomelilla.
– Trots att vi har en bra kommunikation med ägaren Nor så är den innehållslös, eftersom de inte har några pengar till att hålla driften igång, säger Lars-Erik Larsson Frengen på Fastighetscompetens som sedan november förvaltar husen åt det norska fastighetsbolaget.

 

Det är inte bara Eon som inte fått betalt för sina leveranser, flera företag har under det senaste året vänt sig till kronofogdemyndigheten för att få hjälp med inkassering. Senast i mars i år la Sundsvalls Vatten AB in ansökan om betalningsföreläggande på 219 548 kronor.

I ansökan om tvångsförvaltning som lämnades in i går till hyresnämnden föreslogs Fastighetscomptens som lämplig för uppgiften.

Läs ocksåIskalla lägenheter och tomma löften – nytt krav om tvångsförvaltning

– Hyresnämnden har beslutat att ge oss uppdraget och nu ska vi först försöka få koll på hela situationen, vilka kostnader det finns och så vidare. Men jag ser ingen långsiktighet i det här. En tvångsförvaltning är en kortsiktig lösning och risken är stor att det slutar med en konkurs för ägarna. Men vi vill ge hyresgästerna ett så bra boende som möjligt tills vidare, säger Lars-Erik Larsson Frengen.

Fakta: Tvångsförvaltning


Innebär att förvaltningsföretaget agerar mellanhand och ser till att hyrorna som kommer in går till nödvändigt underhåll av fastigheterna. Eventuellt överskott går till fastighetsägaren.

Läs också Boende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltning Allt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månad Få försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.