Träden ska lyfta barns rättigheter
Barnens träd planteras för att uppmärksamma på barns rätt till en värdig barndom. Katarina Skola och i Björns trädgård finns de redan. Och i Nynäshamn, där han bor, har flera träd planterats. Alla har fått en plakett med text från FN:s barnkonvention. En påminnelse om att alla barn har rätt till en värdig barndom.
Själv fick Jonas Paulman en trasslig uppväxt och den började på Wollmar Yxkullsgatan på Söder.
– Det var hippie-tider och jag hamnade på fosterhem, berättar han.
Berättelsen om hans liv och trädprojekt har blivit dokumentärfilm. Inför filmpremiären har han kommit tillbaka till kvarteret Piskan och Hyresgästföreningens fritidslokal för att berätta sin historia. Och utveckla tankarna om att träd kan stärka sköra barn.
– Jag gick ofta ut i skogen och tydde mig till träd när jag var liten. Träden stod kvar när vuxna inte gjorde det, berättar Jonas Paulman och fortsätter.
– Barn som är med och planterar ett eget träd kan visa sina barn och sina barnbarn, budskapet om barns rätt följer med i hundra år.
Lördagen den 21 mars blir en ståtlig ask på gården ett Barnens träd. Det trädet minns han från sin barndom, det stod utanför köksfönstret. Den 2 maj invigs en utställning om Barnens träd på Stockholms Stadsmuseum. Därefter paddlar han från Södermalm till Köping och planterar träd längs vägen. Och i juni cyklar Jonas Paulman från Göteborg, via Skåne och upp längs ostkusten. 35 trädplanteringar är inplanerade i olika städer – hittills.