Annons

Trångt hemma – Agnes odlar stort på liten yta

Stockholm Ledsna plantor som tynar bort i mörka hörn? Ohyra som sprider sig från kruka till kruka? Att få fina växter när man bor litet kan vara en utmaning, men det går. Agnes Stuber, grundare av Facebookgruppen Växtgäris, ger sina bästa tips.
Foto: Charlie Olofsson
" Jag kände att jag behövde ta in lite av naturen så att det inte skulle kännas så instängt, men jag kunde ingenting om inomhusväxter så jag startade gruppen för att få tips", säger Agnes Stuber, grundare av Växtgäris.

Vårsolen skiner in i lägenheten i Rågsved och växterna framför fönstren sträcker sig mot ljuset. På köksbordet är det plantskola och fullt av krukor och byttor. Här samsas sticklingar från favoritblommorna med grönsaksplantor som snart ska ut i pallkragen. Middagarna äter Agnes Stuber vid soffbordet i vardagsrummet.

Hon berättar att hon just nu har ovanligt få växter. Det är svårt att tro med tanke på trängseln i köket och de välfyllda fönsterbrädorna.

− Jag fick ohyra och blev tvungen att slänga massor. Det var trips, fast inte de vanliga utan amerikanska. De är immuna mot allt, säger hon.

Hon visar de bruna fläckarna på den stora monsteran i vardagsrummet: spår efter tripsens framfart. Det finns en mängd olika arter av trips och några av dem är vanliga skadeinsekter.

− Jag har försökt med precis allt. Såpa, T-röd, bekämpningsmedel. Det har varit ett helvete, säger hon men berättar att hon äntligen börjar få det under kontroll.

Ohyra kan drabba vem som helst men det sprider sig extra snabbt när krukorna står tätt.

− Det du kan göra är att kontrollera nya sticklingar noga innan du tar in dem. Många sätter nya plantor i karantän ett tag, långt ifrån sina andra växter, säger Agnes Stuber.

Tillsammans med henne, i lägenheten på tredje våningen, bor katten Pushka. Hon är inte helt bekväm med att Hem & Hyra har klampat in utan håller sig undan.

− När man har husdjur och mycket växter kan man behöva vara lite kreativ, säger Agnes.

Pushka har till exempel ett eget fönster, helt utan växter, där hon kan sitta och titta ut. Tidigare var det ett problem att hon hoppade upp på fönsterbrädet och rev ner blomkrukor.

För Agnes Stubers del tog intresset för krukväxter fart ordentligt när hon flyttade hemifrån, från huset och trädgården på Ingarö in i lägenhet.

Om man har problem med att ens katt kissar i blomkrukorna kan en lösning vara att sätta någon typ av pinnar i jorden, tipsar Agnes Stuber. Ett alternativ är att klippa till en skärm i kartong eller något annat material att lägga runt växten, så att katten inte kommer åt.

Den som har husdjur ska känna till att vissa växter är giftiga. Pushka har en egen kruka med kattgräs på låg höjd i vardagsrummet.

− Det gör att hon blir mindre intresserad av de andra växterna, säger Agnes.

Agnes tar en stickling från ett palettblad.

För hennes del tog intresset för krukväxter fart ordentligt när hon flyttade hemifrån, från huset och trädgården på Ingarö in i lägenhet. Det var också i samband med det som hon startade Face­bookgruppen Växtgäris.

− Jag kände att jag behövde ta in lite av naturen så att det inte skulle kännas så instängt, men jag kunde ingenting om inomhusväxter så jag startade gruppen för att få tips, säger hon.

Nu har Växtgäris 22 000 medlemmar som lär av varandra, byter sticklingar och delar interna skämt.

− Jag trodde aldrig att gruppen skulle bli så här stor. När jag startade den tänkte jag att vi kanske skulle bli sådär 50 medlemmar, säger Agnes Stuber.

Hon tror att det är någonting i tiden som gör att allt fler får upp ögonen för växter och odling.

− Jag tror att många längtar efter att komma bort från skärmen och göra något organiskt, jobba med händerna. Vi behöver naturen och det lite långsamma, säger hon.

Fakta: Växtgäris
  • Facebookgruppen bildades år 2016 och blev snabbt populär. Den är separatistisk och riktar sig till tjejer och ickebinära. Tanken är att den ska fungera som en kunskapsbank där medlemmar tipsar och hjälper varandra. Det finns också en liknande grupp där killar är välkomna: Växtshunos.
  • 22 000 Så många medlemmar har Facebookgruppen Växtgäris. De har satt ett tillfälligt stopp så nu är det kö till gruppen.
Fakta: Bra för nybörjaren
  1. Porslinsblomma. Den finns i många olika
    varianter och det är lätt att få sticklingar.
  2. Philodendron. Grön och tålig växt som är väldigt
    populär just nu.
  3. Pelargon. En lättskött klassiker som är extra fin nu under sommaren.
Fakta: Så funkar sticklingsbyte
  • Det finns flera Facebookgrupper där medlemmar byter sticklingar.
    Vissa föreningar anordnar träffar och ibland hålls sticklingsdagar på bibliotek.
  • Det går att skicka sticklingar på posten. Det finns sär­skilda förpackningar, men det går lika bra att göra egna av mjölkkartonger.
Fakta: Få plats med fler växter
  • Gör en hylla i fönstret. Det går enkelt med en boktrave i varje kant och en bräda tvärs över.
  • Sätt krokar i taket innanför fönstret och häng upp amplar. Det ger mer dimension och djungelkänsla.
  • Utnyttja mörka delar av lägenheten till växter som inte behöver så mycket ljus, till exempel silverkalla, gullranka, fredskalla eller monstera.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.