Annons

Trots hot om fängelsestraff – få andrahandsuthyrare avskräckta

Nyheter Bara tre anmälda uthyrare och ett nästintill opåverkat utbud av lägenheter. Den skärpta lagen kring andrahandsuthyrning har ännu inte fått någon stor effekt visar Hem & Hyras granskning.
Foto: András Frimmel / Montage

För snart ett år sedan skärptes reglerna kring andrahandsuthyrning. Den som hyr ut olovligt och samtidigt tar för mycket betalt riskerar nu i värsta fall fängelse.

Med hårdare straff ska fuskarna avskräckas och svartuthyrningen stoppas. Till en början såg lagändringen ut att ge en märkbar effekt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

“Efter nya andrahandslagen – nu minskar antalet bostadsannonser”, skrev Hem & Hyra i november förra året. Siffror från Blocket visade då en nedgång direkt i oktober när de nya reglerna började gälla. Nya siffror från Blocket som Hem & Hyra nu tagit del av visar att den nedgången höll i sig – ett tag. Under vintermånaderna låg antalet lägenhetsannonser på en lägre nivå än föregående år.

Samma trend syns i data från sajten Kvalster som samlar in lägenhetsannonser från olika aktörer på nätet och sammanställer dem. Till skillnad från Blockets data, som visar antalet befintliga annonser, visar statistiken från Kvalster antalet nytillkomna annonser. Dessa rasade på nästan samtliga sajter i oktober förra året. En normal månad är det 6–8 000 nya annonser, i oktober var det under 4 000.

Diagram. Antalet nytillkomna annonser varje månad, augusti 2018-juli 2020.

En viss panik bland landets andrahandsuthyrare tycks visa sig i siffrorna. Men den eventuella oron som lagändringen skapade försvann så småningom. Antalet nya annonser ökade snabbt igen enligt Kvalsters data, redan i november.

Annons

På samma sätt återhämtade sig antalet lägenhetsannonser på Blocket. Från och med mars och framåt ligger siffrorna på normala nivåer med nära 7 000 annonser per månad.

Inte heller priserna har påverkats nämnvärt. I samband med lagförslaget uppskattade regeringen att andrahandshyrorna låg 50 procent högre än förstahandshyrorna. Men enligt siffrorna Hem & Hyra granskat har de inte sjunkit någonting. De har visserligen inte ökat lika mycket som tidigare år, men ändå fortsatt att stiga något.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

– Jag vet inte hur mycket corona har spelat in, men tittar man på medianpriserna så har de legat ganska stadigt så det kan vara ett tryck på att man vill “hemestra”, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Diagram. Andrahandshyra i snitt, januari-juli 2016-2020.

Flera hyresvärdar uttalade sig positivt inför de nya reglerna och menade att det nu skulle bli lättare att sätta dit svartuthyrare. Ändå är det få som agerat än så länge. Längre ner kan du läsa om de tre exempel som Hem & Hyra hittills hittat.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

På kommunala Örebrobostäder (Öbo), har en grupp arbetat strukturerat mot svartuthyrning redan sedan 2015. Men någon anmälan har inte gjorts sedan reglerna ändrades.
– Vi tycker inte att lagändringen har påverkat vårt arbete. Vi arbetar på som vi gjorde innan. En stor skillnad nu är det som handlar om att ta ut överhyror och de påföljder som blir av det. Men det är något som sällan kommer till vår kännedom, därför blir det svårt för oss att agera på det, säger Karin Blaxmo, gruppchef för uthyrning på Öbo.

Annons

Däremot tror hon att anmälningar kommer att bli vanligare i framtiden.
– Jag tror faktiskt vi får se en viss ökning, det tror jag handlar om att man får upp ögonen för problematiken som breder ut sig även på mindre orter men också att det går att göra något åt det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker det är för tidigt att dra några slutsatser om den nya lagstiftningen. Han säger till Hem & Hyra att det oförändrade utbudet inte nödvändigtvis betyder att svartuthyrningen pågår precis som förut.
– En förväntning med den nya lagstiftningen är att utbudet av andrahandskontrakt bör minska i och med det skärpta regelverket. Det är också något som lyfts fram i propositionen. Den senaste tidens ökning på Blocket kan ju röra sig om legala kontrakt.

Än så länge har väldigt få anmälningar gjorts från hyresvärdar – är det ett förväntat resultat?
– Lagen har bara varit i kraft i tio månader. Effekten av en lag mäts inte bara av hur många anmälningar eller lagföringar som man kan se, utan också i dess förebyggande effekt. Riskerna med att hyra ut illegalt i andrahand är nu mycket större.

Behövdes denna lagskärpning när det är så få som anmäler?
– Alla parter, både Hyresgästföreningen, allmännyttan och Fastighetsägarna, välkomnade lagstiftningen och drev på för att den skulle komma till stånd. Jag är övertygad om att den har en starkt förebyggande effekt.

Fakta: De har anmälts hittills

FÖRSTA FALLET: Etage-våning blev studentkorridor

En 41-årig man tillika trebarnsfar ska under längre tid hyrt ut en etagevåning på 168 kvadratmeter i centrala Malmö. Men flera av andrahandshyresgästerna har klagat på höga hyror och kommunala hyresvärden MKB agerade till slut efter ett tips.

Det visade sig att de sex rummen i stort sett fungerade som studentkorridor med en överhyra på runt 4 000 kronor per rum. Enligt 41-åringen handlar det om inneboende och att familjen samtidigt använt lägenheten. Hyresnämnden valde dock att gå på hyresvärdens linje och gav dem rätt att riva kontraktet.

MKB har alltså även valt att polisanmäla ärendet i enlighet med de nya bestämmelserna.

ANDRA FALLET: Bedrägeri i Skärholmen

I Stockholm utreddes en man i 40-årsåldern för bedrägeribrott och det var i samband med det som hyresvärden Stockholmshem beslutade att lämna in en anmälan i enlighet med de nya reglerna.

Mannen bor i Skärholmen i södra Stockholm men under den pågående utredningen har Stockholmshem inte velat avslöja några detaljer om ärendet.
– Vad gäller status från polisen har vi inget att uppdatera, säger Linn Bernhardsson, hyresjurist på Stockholmshem.

Till skillnad från MKB i Malmö gjordes polisanmälan först och först senare lämnade Stockholmshem in ärendet till Hyresnämnden.

TREDJE FALLET: Hyran höjdes med 63 procent

Ännu en man i 40-årsåldern hyrde ut en tvårummare i västra Malmö. MKB hittade annonsen på Blocket, där det presenterades som ett inneboendekontrakt. Samtidigt stod det i annonsen att hyresgästen skulle få lägenheten för sig själv.

MKB fattade misstankar om att allt inte stod rätt till och vid ett besök på adressen öppnade en hyresgäst som visade upp ett andrahandskontrakt. Där framgick också ett hyrespåslag på 63 procent. Uthyrningen hade inte godkänts av MKB.

Istället för de 6 733 kronor som var den egentliga månadshyran fick andrahandsgästen betala 11 000 kronor.

I Hyresnämnden hävdade mannen att de 11 000 kronorna var en deposition, men nämnden avfärdade det och han tvingades flytta. Dessutom har MKB alltså nu valt att polisanmäla ärendet.

UNDANTAGET: Airbnb-kvinnan slipper anmälan

En kvinna har hyrt ut sin trerummare i centrala Göteborg totalt sett 148 gånger. Elva av gångerna var efter att lagändringen trätt i kraft. Enligt recensionerna på sajten har vissa besök varit långvariga, en gäst skriver att han bott i lägenheten i två månader.

I november 2019 säger hyresvärden Bostadsbolaget upp kvinnan, men hon fortsätter att hyra ut sin lägenhet. Hyresnämnden har senare fastslagit att kvinnan ska sägas upp och att hyrorna har varit oskäliga. Ändå väljer Bostadsbolaget att inte polisanmäla ärendet. Anledningen är att det inte går att bevisa att kvinnan egentligen bor någon annanstans.
– Lägenheten har inte hyrts ut i andrahand, utan delar av lägenheten har använts för uthyrning via Airbnb. Vår tolkning är att detta inte faller under lagbestämmelsen 65c och är därmed inte heller brottsligt, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren i Göteborg till Hem & Hyra.

Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.