Annons

Turbulensen i Lulebo kan påverka hyresförhandlingarna

Luleå ​De omdiskuterade pensionsavtalen för Lulebos chefer kan komma att stå bolaget dyrt inte bara i pensioner. Inom kort ska Lulebo lägga sitt hyreskrav inför de kommande förhandlingarna. – Självklart kommer vi att markera, säger Sören Lejon, Hyresgästföreningen.

​Det jäser bland hyresgästerna hos Lulebo. Den senaste tidens turbulens kring bolagets fördelaktiga pensionsavtal där bland annat vd Anders Sandberg kan gå vid 62-års ålder har retat upp många. 

– Det är egentligen bara en part som får betala det här kalaset och det är hyresgästerna. Det är mycket olyckligt, säger Sören Lejon som tagit emot en hel del mejl, telefonsamtal och ord i kvarteren från uppretade hyresgäster.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det finns hyresgäster som är både förbannade och oroliga. Den mesta kritiken jag hör är att folk är arga på att de som tjänar mest dessutom ska ha ännu bättre pensionsavtal än gemene man, säger Sören Lejon.

Sören Lejon tror att turbulensen kan komma att påverka kommande hyresförhandlingar.

– Vi brukar få deras krav på hyreshöjningar i mitten på mars så det ska komma när som helst. Självklart är det då viktigt för oss från Hyresgästföreningen att markera. Frågan hyresgästerna kommer att ställa sig är ju hur mycket av hyreshöjningarna som går till att betala pensionsavtalen.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Anders Sandberg, vd på Lulebo, har för vana att inte diskutera hyresförhandlingar i media. Han säger till Hem & Hyra att turbulensen påverkat hela bolagets organisation.

Annons

– Självklart finns det en oro bland de anställda. Det är ju egentligen en fråga mellan ägaren och styrelsen, men det är våra anställda som i mångt och mycket blir lidande. De ska inte behöva ta diskussionerna, säger Sandberg.

Han har under de senaste dagarna suttit i krismöten med personalen.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

– Jag har sagt att de inte ska behöva ta diskussionerna. Jag ställer gärna upp och svarar på det jag kan även om det egentligen är en fråga för styrelsen och ägarna.

Sandberg anser att turbulensen  är ”beklaglig”.

–Här försöker vi bygga vårt varumärke och jobbar för att höja vårt nöjd kund index och så dyker sånt här upp.

Annons

Anders Sandberg och de övriga cheferna på Lulebo med fördelaktiga pensionsavtal har meddelat att de gärna omförhandlar dem.

– För att få lugn och ro, säger Anders Sandberg.

Turbulensen startade när kommunalråd Karl Petersen kritiserade pensionsavtalen på ett fullmäktige i februari. Petersen menade att avtalen inte följde gängse praxis inom Luleå kommunföretag och att Lulebos styrelseordförande inte rådfrågat koncernledningen innan avtalen skrevs för sex år sedan.

Till veckan håller Luleå kommunföretag ett extrainkallat styrelsemöte för att diskutera om det fortfarande finns förtroende för Lulebos styrelse.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.