HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Två kommuner tvångsförvaltar i Småland

Jönköping Aneby och Västervik tvångsförvaltar just nu misskötta fastigheter genom sina bostadsbolag. De tillhör undantag i statistiken.
Foto: Annika Wallsson
Hyresråd. Carl Olof Öhrnell på Hyresnämnden i Jönköping.

Åtgärden tvångsförvaltning är i sig inte vanligt. De senaste tio åren har det skett med 17 fastighetsägare hos Hyresnämnden i Jönköping som har tre län, totalt 40 kommuner, i sitt upptagningsområde.

Av dessa 17 ligger kommuner bakom fem, och tre av dem har skett senaste två åren.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

– Hade du frågat mig för två år sedan så hade jag svarat att det i det närmaste är obefintligt att kommuner ansöker om tvångsförvaltning. Men nu har vi flera exempel på det, men om det är ett trendbrott eller inte är svårt att säga, berättar hyresrådet Carl Olof Öhrnell.

Varför är kommunerna så få?

– Kanske beror det på att kommuner inte har någon egen expertis som sysslar med hyresrättsförhållanden. Det finns en okunskap och antingen får man nys om det här eller så ringer man hit och undrar och får information om möjligheterna. Kommuner har även ett annat regelverk att ta till, miljöbalken, som inte vi på hyresnämnden har, säger Carl Olof Öhrnell.

Annons
Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

Där kommuner ansökt om tvångsförvaltning har det handlat om små orter. Det kan bero på att det oftast är på landet misskötta fastigheter finns, resonerar Öhrnell. Där är heller inte Hyresgästföreningen lika närvarande.

Tror du att andelen kommuner kommer att öka?

– Det är svårt att säga. Men helt klart är det mer aktiviteter från kommunerna nu. Det är fler som ringer oss, säger Carl Olof Öhrnell.

Läs ocksåMisstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"

Läs mer:

Annons

Aneby är en av kommunerna som tvångsförvaltar

Även Västervik tvångsförvaltar

Fakta: Kommunen kan ...

Förelägga, alltså ställa krav på åtgärder som fastighetsägaren ska göra. Kan kombineras med vite.
Vidta rättelse på felades bekostnad.
Besluta om boendeförbud.
Ansöka om tvångsförvaltning.

Fakta: Tvångsförvaltning

Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.