Annons

Två kommuner tvångsförvaltar i Småland

Jönköping Aneby och Västervik tvångsförvaltar just nu misskötta fastigheter genom sina bostadsbolag. De tillhör undantag i statistiken.
Foto: Annika Wallsson
Hyresråd. Carl Olof Öhrnell på Hyresnämnden i Jönköping.

Åtgärden tvångsförvaltning är i sig inte vanligt. De senaste tio åren har det skett med 17 fastighetsägare hos Hyresnämnden i Jönköping som har tre län, totalt 40 kommuner, i sitt upptagningsområde.

Av dessa 17 ligger kommuner bakom fem, och tre av dem har skett senaste två åren.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Hade du frågat mig för två år sedan så hade jag svarat att det i det närmaste är obefintligt att kommuner ansöker om tvångsförvaltning. Men nu har vi flera exempel på det, men om det är ett trendbrott eller inte är svårt att säga, berättar hyresrådet Carl Olof Öhrnell.

Varför är kommunerna så få?

– Kanske beror det på att kommuner inte har någon egen expertis som sysslar med hyresrättsförhållanden. Det finns en okunskap och antingen får man nys om det här eller så ringer man hit och undrar och får information om möjligheterna. Kommuner har även ett annat regelverk att ta till, miljöbalken, som inte vi på hyresnämnden har, säger Carl Olof Öhrnell.

Annons
Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Där kommuner ansökt om tvångsförvaltning har det handlat om små orter. Det kan bero på att det oftast är på landet misskötta fastigheter finns, resonerar Öhrnell. Där är heller inte Hyresgästföreningen lika närvarande.

Tror du att andelen kommuner kommer att öka?

– Det är svårt att säga. Men helt klart är det mer aktiviteter från kommunerna nu. Det är fler som ringer oss, säger Carl Olof Öhrnell.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.

Läs mer:

Annons

Aneby är en av kommunerna som tvångsförvaltar

Även Västervik tvångsförvaltar

Fakta: Kommunen kan ...

Förelägga, alltså ställa krav på åtgärder som fastighetsägaren ska göra. Kan kombineras med vite.
Vidta rättelse på felades bekostnad.
Besluta om boendeförbud.
Ansöka om tvångsförvaltning.

Fakta: Tvångsförvaltning

Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Hyresgäster tog strid mot höjningen – nu krävs de på ännu mer: ”Då måste vi flytta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.