Annons

Tvångsförvaltning upphör i Stenungsund

Stenungsund I helgen upphörde tvångsförvaltningen av ett hus på Bergsvägen i Stenungsund. Efter tre år får ägaren nu tillbaka fastigheten med 26 lägenheter.

Det var för precis tre år sedan som hyresnämnden i Göteborg bestämde att fastighetsägaren Bengt Stjärnered inte längre skulle få ha hand om hyreshuset på Bergsvägen 5–9 i Stenungsund. Detta sedan Hyresgästföreningen ansökt om att få huset tvångsförvaltat.

Beslutet motiverades bland annat med dåligt underhåll, uppsägningar av hyresgäster utan godtagbara skäl, oskäliga kontraktsvillkor och att värden hotat hyresgäster med kronofogde och inkasso då de vägrat gå med på höjda hyror.

Läs ocksåÖkänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

Flera hyresgäster ansåg sig också ha blivit utsatta för rena trakasserier.

Tvångsförvaltningen var tidsbegränsad till tre år, en period som nu har passerat. Därmed får fastighetsägaren automatiskt tillbaka rätten att ansvara för sitt eget hus. Hyresgästföreningens jurist Conny Borup ser i dagsläget ingen anledning att ansöka om förlängning.

– Självklart kommer vi att hålla ögonen öppna nu när förvaltningen går över. Och vi kommer inte att vara sena att agera om ägaren missköter sig, kommenterar han.

Annons
Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Det är kommunägda Stenungsundshem som har ansvarat för huset under de gångna åren. Några mer omfattande åtgärder har inte krävts, enligt bolagets ekonomichef Per Asker.

– Stenungsundshem har haft en helt normal förvaltning under den här perioden. Alla parter har varit väldigt nöjda med det, säger han.

Ägarfamiljen Stjärnered har under treårsperioden arbetat med andra saker, uppger Bengt Stjärnered för Hem & Hyra. Nu har han och hustrun dock för avsikt att återuppta förvaltningen på Bergsvägen.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

– Ja, vi ska behålla huset. Det är ett mycket bra hus, renoverat och iordninggjort av både oss och Stenungsundshem. Vi är väldigt nöjda med den förvaltningsform som varit under de här åren. Stenungsundshem har gjort ett väldigt bra jobb, säger han.

Kommer hyresgästerna att märka någon skillnad nu?

Annons

– Nej, egentligen ingen alls. Mer än att det är någon annan som driver huset.

Ytterligare två hus, på Bergsvägen 11–21, omfattades till en början av beslutet om tvångsförvaltning. De såldes dock till en ny ägare, Sjögus fastigheter, bara några månader senare. Då upphävdes även tvångsförvaltningen av husen.

Texten är uppdaterad med kommentar av Bengt Stjärnered 3 juni 2014.

Fakta: Detta har hänt

Frågan om eventuell tvångsförvaltning av det aktuella huset prövades våren 2011.
Ägaren Bengt Stjärnered valde då, via sitt bolag Stjärnfastigheter, att skänka totalt tre hus till de nystartade aktiebolagen Fejen och Skrinet.
Där var Bengt Stjärnereds hustru Anna enda ordinarie styrelseledamot.
I samband med överlåtelsen övertog bolaget Axxona AB den dagliga förvaltningen från Stjärnfastigheter.  Ordförande i Axxona var Bengt Stjärnered själv.
Hyresgästföreningen ansåg att allt bara var en skenmanöver för att undvika tvångsförvaltning. Hyresnämnden gjorde samma bedömning.
Bengt Stjärnered utsågs 2011 av Hyresgästföreningen till en av landets värsta värdar.

Fakta: Tvångsförvaltning

Tvångsförvaltning innebär att en fastighetsägare som inte sköter sitt hus ordentligt kan fråntas rätten att förvalta det under en tidsbegränsad period.
Hyresnämnden utser i stället en annan, tillfällig, förvaltare, som under tiden tvångsförvaltningen pågår också har rätt att inkassera hyrorna från fastigheten.
Fastighetsägaren är dock fortfarande ansvarig för eventuella lån på fastigheten och är skyldig att betala räntor och amorteringar.

Läs också Tvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet Elen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.