Annons

Uddevallavärd får bakläxa av hyresnämnden

Uddevalla Förra hösten beslutade hyresnämnden att en privatvärd måste fixa flera fel i ett hyreshus utanför Uddevalla. I dag är felen kvar. Nu riskerar värden höga böter.

I november 2011 beslutade hyresnämnden i Göteborg att fastighetsägaren Peter Mahony måste åtgärda ett antal brister i ett hyreshus i Lane-Ryr, utanför Uddevalla.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om beslutet, som bland annat gällde spisfläktar som inte fungerar, köksluckor som behöver målas om och att fixa ett vägguttag som saknar eltillförsel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Allt skulle enligt hyresnämndens krav vara klart senast i mars i år. Fläktarna redan i januari, eftersom felet innebar risk för brand.
Trots påminnelser hände inget. Hyresgästerna i tre lägenheter vände sig åter till hyresnämnden, med hjälp av Hyresgästföreningen.

När nämnden tog upp ärendet hade värden bättringsmålat luckor i köket hos en hyresgäst. Enligt nämnden är de nu i godtagbart skick.

Men nästan allt som fanns i det första beslutet måste fortfarande åtgärdas.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Det gäller alla spisfläktar, vägguttaget utan el, nya tapeter i sov- och vardagsrum och målning av köksluckor i en lägenhet. Hos ett par ska en hängränna utanför bostaden rensas och en dagvattenledning anläggas för att hindra att vatten rinner in i trädgården och orsakar halka vid minusgrader.

Harri Nummiranta är en av hyresgästerna som klagat. Han kände inte till måndagens beslut från hyresnämnden. Om föreläggandet och vitesbeloppet gör någon skillnad återstår att se.

– Jag får hoppas, det är det enda jag kan göra. Men de här bristerna skulle ha åtgärdats redan när jag flyttade in för 6-7 år sedan. Jag har fått löften sedan dess men ingenting har hänt, säger han.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Under sin tid i bostaden har Harri Nummiranta haft flera olika värdar. Nuvarande värden har fixat några saker, bland annat bättringsmålningarna i köket. Men de stora bristerna återstår. Till exempel köksfläktarna, som ingår i husets uppvärmningssystem.
Ett av hyresnämndens krav är att värden tar isär och rengör dem regelbundet för att fungera. Trots att åtgärden var den mest akuta har fortfarande inget hänt med fläktarna.

– Jag är inte så orolig för brandrisken, men när man steker något kommer allt os in i lägenheten. Det påpekade jag redan när jag flyttade in, säger Harri Nummiranta.

Annons

Eftersom värden inte fullföljt tidigare beslut om samma fel förenar hyresnämnden det nya föreläggandet med ett vite på 20 000 kronor. Så mycket måste värden betala om åtgärderna inte är utförda senast 15 december.

Fastighetsägaren Peter Mahony är bosatt i Danmark. Enligt uppgift från sitt juridiska ombud har han lämnat fullmakt för skötseln av fastigheten till sin son som bor i Sverige. Trots upprepade försök har Hem & Hyra inte lyckats nå honom för en kommentar.

Värden finns på Hem & Hyras Svarta lista sedan beslutet 2011.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Fakta: Då beslutar nämnden om åtgärdsföreläggande

Ett åtgärdsföreläggande beslutas av hyresnämnden och går exempelvis ut på att hyresvärden ska ha reparerat lägenheten före ett visst datum. Hyresnämnden kan förelägga hyresvärden att reparera om• lägenheten är skadad• hyresvärden inte underhåller lägenheten• det förekommer hinder eller men i nyttjanderätten, inte bara av fysisk natur utan exempelvis också störningar från grannar• det finns brister i fastighetens gemensamma utrymmen, till exempel i tvättstugan.Hyresnämndens åtgärdsföreläggande kan förenas med en vitessanktion. Det innebär att om t ex en reparation inte utförs inom förelagd tid kan värden får betala vite till staten.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.