Uddevallavärd riskerar tvångsförvaltning
Hem & Hyra har skrivit en lång rad artiklar om situationen i Kyrkebyn utanför Uddevalla, där tvister kring Intranors 22 hyresrätter pågått en längre tid. De handlar bland annat om hyror som inte förhandlats korrekt och brister i lägenheterna.
Sedan i augusti har Hyresgästföreningen haft en vilande ansökan om tvångsförvaltning hos hyresnämnden. Föreningen kunde tänka sig att dra tillbaka ansökan och krav på skadestånd mot förhandlingsordningen om Intranor gick med på en lång rad krav i ett förlikningsförslag. Det handlade bland annat om fler återbetalningar av överhyra och att alla brister ska fixas inom en viss tid.
Värdens svar var ett tydligt nej. Därför väcker nu föreningens jurist Lena Walther det vilande kravet på tvångsförvaltning. Hennes ansökan till hyresnämnden baseras på flera missförhållanden, men främst på att Intranor tagit ut högre hyror än avtalat. Det har fällt andra värdar, visar tidigare rättsfall.
Lena Walther skriver till nämnden att värden fortsatt med sitt otillbörliga beteende mot hyresgästerna trots att det alltså funnits en vilande ansökan om tvångsförvaltning. Bland annat har en familj som hotas av uppsägning fått en faktura för rättegångskostnaden. Detta trots att tingsrätten ännu inte tagit upp ärendet till huvudförhandling.
Om hyresnämnden säger nej till tvångsförvaltning vill Hyresgästföreningen att nämnden beslutar om förvaltningsåläggande, vilket betyder att värden skriver avtal med en utomstående förvaltare som får ta över skötseln. Det ska i så fall ske senast den 15 februari 2014.
Trots upprepade försök har Hem & Hyra inte lyckats nå Intranors företrädare Sverre Dommersnes för en kommentar. Organisationen Fastighetsägarna som företräder bolaget i tvisterna uttalar sig inte om enskilda medlemmar.
Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.