Annons

Unga vill förbättra Boplats Göteborg

Göteborg En bosökarförening som också får inflytande i Boplats styrelse. Det var ett av få konkreta förslag som kom fram när unga bostadssökande i torsdags kväll debatterade bostadsbristen i Göteborg. 

​Debattkvällen hade arrangerats av Boplats Göteborg och i panelen återfanns  både representanter för kommunala och privata fastighetsägare som politiker. Eller rättare en politiker; Boplats nya styrelseordförande vänsterpartisten Marie Lindén som även sitter i stadens byggnadsnämnd.

Annons
 
Ett av kvällens få konkreta förslag kom från Karolina Edander och Johannes Westlund.  De vill starta en boendesökarförening med målet att förbättra Boplats utifrån de bostadssökandes behov och önskemål.
 
– Då vill vi också att föreningen ska ha en plats i Boplats styrelse, sade Karolina Edander som uppmuntrade de cirka 30 ungdomar som kommit till debatten att ansluta sig till initiativet.
 
Även om Marie Lindén, vars parti under många år varit ensamma om att förorda en kommunal bostadsförmedling med kötid i stället för marknadsplatsen Boplats, inte tog ställning till just den idén så utlovade hon ändå förbättringar.
 
– Vi håller på att se över hur Boplats ska kunna närma sig att likna en bostadsförmedling. Man ska kunna se vad som händer med ansökan och kunna se att man avancerar framåt i kön.
 
– Det måste också bli mycket tydligare vad uthyraren vill och på vilka kriterier de sökande väljs ut och tydligare beskrivningar och bättre information om lägenheterna, sade Marie Lindén.
 
Daniel Andersson från organisationen jagvillhabostad.nu ansåg i likhet med flera andra talare att stadens mål att bygga 10 000 nya bostäder under den nuvarande mandatperioden långt ifrån räcker till.
 
– I Göteborgsregionen står 22 600 unga utan egen bostad och det byggs alldeles för få lägenheter som unga har råd att efterfråga.
– När 40-talisterna flyttade hemifrån då byggde man ett miljonprojekt. Men för oss som är födda på 80-90-talen finns inget sådant.
 
Joachim Arcari från privata fastighetsägaren Botrygg menade dock att det med dagens regelverk är mycket svårt att bygga billiga bostäder som unga har råd att flytta in i.
 
– Men om man sänkte byggmomsen från dagens 25 till till exempel 6 procent skulle det kunna sänka byggkostnaderna och därmed också hyrorna med 18-20 procent. 

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Hyresgäst angav falska uppgifter – uppsagd efter en vecka Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.