Uppdraget: Fred i tvättstugan

Hedemora Tvätt och sopor är en ständig källa till bråk i hyreshusen. I Hedemora finns det nu särskilda värdar som förebygger konflikter genom att utbilda sina grannar.
Foto: Mats Jonsson
Lemlem Welde Tesfay och Nirdal Fadel förebygger konflikter i tvättstugorna genom att informera på sina modersmål tigrinska respektive arabiska. Foto: Mats Jonsson

Det riktigt lyser om Lemlem Welde Tesfay, flykting från Eritrea, när hon berättar om sitt uppdrag som Ibo-värd, värd för integration i bostadsområdet.

– Det är roligt att kunna hjälpa andra tillrätta. Det gör mig mycket glad, säger hon och ler varmt.

Läs ocksåTuija vann torkrumsfajten: "Skönt att slippa unken tvätt"Tuija Osipoff i Skövde vägrade acceptera de försämrade möjligheterna att torka sin tvätt och fick rätt i hyresnämnden.

Lemlem och de andra sju Ibo-värdarna har blivit naturliga länkar mellan bostadsföretaget Hedemorabostäder och de många nya invånarna i hyreshusen i framför allt kommundelarna Vikmanshyttan och Långshyttan.

– Grannarna knackar på dörren hemma hos mig när de behöver råd, berättar Lemlem.

– Folk är tacksamma att få hjälp. De flesta i alla fall, skrattar Nidal Fadel, flykting från Syrien.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför måste förövarens ex-fru flyttaEn tvådelad bild med en illustration med en kvinna som hänger tvätt och en man som närmar sig henne bakifrån samt en faksimil från hyresnämnden.

Tvättstugor och soputrymmen är vanliga konfliktzoner i bostadsområdena. Särskilt när det kommer nyanlända som inte har full koll på hur man beter sig.

Många nya svenskar har aldrig varit i en tvättstuga tidigare, kanske aldrig ens sett en tvättmaskin. Källsortering har de flesta aldrig hört talas om.

Då är det lätt att det blir missuppfattningar om tidsbokningar, överdosering av tvättmedel eller sopor som hamnar i fel kärl.

Läs ocksåKvinna döms till böter – sexofredade grannpojken i tvättstuganTvådelad bild. Ena bilden visar en del av gaveln på Örebro tingsrätt där det står just Örebro tingsrätt. En person ses gå förbi. Man ser inte vem personen är. På andra delen av bilden syns några luckor till tvättmaskiner

– Vi får slitningar och spänningar ute i områdena när hyresgästerna märker att det inte fungerar, säger Erik Kristiansson, Hedemorabostäders vd.

Vad är det som gör just tvättstugor till så laddade områden?

– Det är väl att det finns så många olika uppfattningar om vad som är en bra standard, säger Hedemorabostäders Stina Thörnqvist.

– Frågar man tio personer får man tio olika svar, fyller kollegan Gun-Britt Janbjer i.

Röda Korsets Tamara Jokinen, som leder projektet ”Fokus integration”, fick en idé när hon på lektionerna fick höra om de nyanländas osäkerhet och om ilskan och rädslan de mötte från sina grannar.

– Från början kändes det som en galen tanke när vi började prata om att utbilda särskilda värdar för att förebygga konflikter. Men hos Hedemorabostäder förstod de omedelbart vad vi pratade om.

I dag finns det åtta Ibo-värdar som inom ramen för ”Fokus integration” knackar dörr och informerar nyanlända på deras egna språk om hur det går till i tvättstugor och soprum.

Hos Hedemorabostäder är man mycket tacksamma för hjälpen. Arbetet har redan gett tydliga resultat.

– Vi har fått ökad trivsel och minskad irritation, säger Erik Kristiansson.

Röda Korset och Hedemorabostäder fundera nu på att utvidga satsningen till att även omfatta exempelvis trafik och säkerhet.

– Min förhoppning är att det här är någonting som hela Sverige tar efter, säger Tamara Jokinen.

Läs också Silvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spel De gör film om tvättstugepolisen Lotte: ”En person vi alla stött på i vardagen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.