Uppgörelse i hamn kring Pennygången

Göteborg Efter år av oro har nu hyresgästerna på Pennygången fått besked. Renoveringen av husen kommer medföra en hyreshöjning på 14 procent – för alla.
På Pennygången finns drygt 700 lägenheter.

I april 2012 fick de boende på Pennygången chockbeskedet att hyrorna skulle höjas med över 60 procent. Nu, mer än två år senare, har Hyresgästföreningen enats med värden, Stena Fastigheter AB i Göteborg, om en betydligt lägre höjning. Men också en mindre omfattande renovering.

Carl Johan Bergström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, är nöjd.
– Det här är en bra uppgörelse. Det är en rimlig hyreshöjning och uppgörelsen omfattar hela Pennygången, säger han.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Men han är medveten om att Hyresgästföreningen inte kan ta åt sig hela äran.

– Nätverket Pennygångens framtid har gjort enormt mycket. Jag är övertygad om att vi inte varit där vi är idag om det inte varit för dem. Men bägge parter har behövts. De drog igång detta men jag tror Hyresgästföreningen behövdes för att få ett avslut.

Mattias Axelsson, idag ordförande i den lokala hyresgästföreningen i området, men också en tidigare kontaktperson för nätverket, tror att Hyresgästföreningen lärt sig mycket av Pennygången.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

– Framför allt tror jag att Hyresgästföreningen sett att det kan finnas en poäng i att ta strid.

Han påpekar att Stena Fastigheter inte hade behövt gå med på den här överenskommelsen, de hade inte behövt upphöra med rivningskontrakten. Rent juridiskt har de rätten på sin sida att genomföra renoveringarna som de själva önskat från början. Det fastställdes av en dom i Svea hovrätt. 

– Det har visat sig att strid och opinionsbildning har haft effekt.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Fastighetschefen på Stena Fastigheter, Per Lindahl, tycker det är skönt att man nu kan gå vidare. 

– Vi är glada över att äntligen komma igång med renoveringen, vilket vi vet att många hyresgäster har väntat på. 

Varför har ni ändrat upplägg trots att ni fick rätt i Svea hovrätt att genomföra de renoveringar ni från början tänkt?

– Vi har hela tiden arbetat för att hitta en hållbar lösning både för våra hyresgäster och för våra fastigheter. I dialog med hyresgästerna har vi nu kommit fram till en lösning som båda parter är nöjda med.

Men än är sista ordet inte sagt. Mattias Axelsson påpekar att man har frågor kvar att diskutera. Jobbet inte är klart innan det är säkert att alla hyresgäster på Pennygången verkligen kommer att kunna bo kvar, något som varit nätverkets paroll. 

– Vi har kommit en väldigt bra bit på vägen. Det finns en trygghet i att veta vad som gäller. Ovissheten kan ibland vara värst.

Inte heller Carl Johan Bergström ser Pennygången som ett avslutat kapitel. 

– Vi kommer fortsätta att vara med och prata om hur området ska utvecklas, tillsammans med hyresgästerna. Men forhoppningsvis blir artiklarna om Pennygången mer positiva framöver. 

Läs också Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda" Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.