Utgrävningar kan skriva om historien
– I Motala kunde vi se att folk hade levt där betydligt längre tillbaka i tiden än vad man tidigare känt till. Där hittade man 9 000 år gamla fynd, säger Bertha Ekstrand Amaya, antikvarie vid länsstyrelsen i Östergötland.
I Östergötland handlägger länsstyrelsen cirka 200 ärenden varje år som handlar om arkeologiska undersökningar i samband med bostadsbyggande.
– Det anges i detaljplanen om det behöver göras, men inte alltid. Ibland kan det dyka upp föremål när bygget är i gång, då måste man avbryta och undersöka vad det är, förklarar Bertha Ekstrand Amaya.
En fornlämning kan i vissa fall anses vara viktigare än behovet av bostäder.
– Det är inte ofta vi säger nej, man måste väga samhällsnyttan. I Tallboda vet jag att det fanns planer på ett nytt bostadsområde, men där var det som en matta med gravar, så där blev det nej. Ofta kan man ändå hitta en lösning, att flyttar man bebyggelsen lite så kan man fortsätta, säger Bertha Ekstrand Amaya.
En del bostadsprojekt har möjlighet att få bidrag till utgrävningen upp till 60 procent av kostnaden, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Varje år avsätts cirka 10 miljoner kronor till bidraget, men intresset varierar. Under förra året kom inte en enda ansökan in från hela landet.
– Jag vet inte vad det beror på, men det händer att mängden ansökningar varierar år från år, säger Britta Rosborg på Riksantikvarieämbetet.