HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Utgrävningar kan skriva om historien

Östergötland Enligt länsstyrelsen kan arkeologiska utgrävningar ge värdefull kunskap om hur samhället såg ut förr i tiden. Vissa fynd kan till och med skriva om en stads historia.
Foto: Jenny Knutsson
Bertha Ekstrand Amaya, antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötland.

– I Motala kunde vi se att folk hade levt där betydligt längre tillbaka i tiden än vad man tidigare känt till. Där hittade man 9 000 år gamla fynd, säger Bertha Ekstrand Amaya, antikvarie vid länsstyrelsen i Östergötland.

I Östergötland handlägger länsstyrelsen cirka 200 ärenden varje år som handlar om arkeologiska undersökningar i samband med bostadsbyggande.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Det anges i detaljplanen om det behöver göras, men inte alltid. Ibland kan det dyka upp föremål när bygget är i gång, då måste man avbryta och undersöka vad det är, förklarar Bertha Ekstrand Amaya.

Annons

En fornlämning kan i vissa fall anses vara viktigare än behovet av bostäder.

– Det är inte ofta vi säger nej, man måste väga samhällsnyttan. I Tallboda vet jag att det fanns planer på ett nytt bostadsområde, men där var det som en matta med gravar, så där blev det nej. Ofta kan man ändå hitta en lösning, att flyttar man bebyggelsen lite så kan man fortsätta, säger Bertha Ekstrand Amaya.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

En del bostadsprojekt har möjlighet att få bidrag till utgrävningen upp till 60 procent av kostnaden, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Varje år avsätts cirka 10 miljoner kronor till bidraget, men intresset varierar. Under förra året kom inte en enda ansökan in från hela landet.

Annons

– Jag vet inte vad det beror på, men det händer att mängden ansökningar varierar år från år, säger Britta Rosborg på Riksantikvarieämbetet.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.