HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredare vill höja tak för bostadstillägg

Nyheter Den statliga utredningen om bostäder för äldre kommer att föreslå en rejäl höjning av bostadstilläggets hyrestak. Från dagens 5 000 till kanske uppåt 7 000 kronor enligt utredaren.

En mycket stor del av Sveriges äldre bor antingen i tvåplansvillor eller i miljonprogrammets trevåningshus utan hiss.

Om och när de får svårt att klara trappor behövs mer tillgängliga bostäder, men de är oftast nya och betydligt dyrare.

Läs ocksåConnys pappa ville ha gemenskap men tv-rummet står öde

 – Många som skulle behöva flytta har inte råd att göra det eftersom bostadstillägget för pensionärer bara täcker för en hyra upp till 5 000 kronor. Så låga hyror finns knappt på tillgängliga bostäder i dag. Därför är vår inriktning att taket behöver höjas, säger utredaren Ewa Samuelsson till Hem & Hyra.

På ett seminarium som pensionärsorganisationen SPF Seniorerna anordnade i Almedalen på tisdagen talade hon om att höja taket till 6 000 eller kanske 7 000 kronor. 

– Än så länge är det förslag som vi håller på att räkna på, men inriktningen är att det är viktigt att ha med en höjning av hyrestaket. Det skulle göra att fler kan flytta till en tillgänglig bostad och bo kvar där – eller förskjuta tidpunkten när man kanske behöver flytta till ett äldreboende, säger Ewa Samuelsson.

Läs ocksåDagny betalar för spa-avdelning hon inte kan använda

Utredningen arbetar också med andra förslag om hur Sveriges allt fler gamla ska bo framöver. Det handlar bland annat om stöd för att installera hissar i trevåningshus, investeringsstöd till trygghetsbostäder, kreditgarantier för kooperativa hyresrätter, bogemenskaper och flyttbidrag.

– Ytterligare en fråga är sophanteringen. Många skrattar när jag säger det, men det är faktiskt en tung fråga som ofta kommer upp när det gäller äldre. Man orkar inte lyfta locken till de stora sopkärlen i flerbostadshusen och miljöstugorna ligger långt bort när man kanske har rollator och ska få med sina kassar dit. Det är problem vi också tittar på, sade Ewa Samuelsson under seminariet.

Utredningen om bostäder för äldre tillsattes av den förra regeringen i januari 2014. Den ska vara klar senast 1 oktober.

Läs också"Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg
Fakta: Så fungerar taket i bostadstillägget

I dag kan en ensamstående pensionär få ett bostadstillägg på maximalt 4 990 kronor per månad. Det är 93 procent av en bostadskostnad på 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor.

Om man har en bostadskostnad som är högre än 5 000 kronor kan man ändå inte få mer än 4 990 kronor i bostadstillägg.

Regeringen har nyligen bestämt att tillägget ska höjas till 95 procent av hyran. Det innebär en höjning med som mest 100 kronor i månaden.

Det är endast pensionärer med de allra lägsta inkomsterna som får maximalt bostadstillägg. 

Det finns också ett ”Särskilt bostadstillägg” som kan ges till pensionärer med något högre bostadskostnader men mycket låga inkomster. Det beräknas utifrån skälig levnadsnivå – som ensamstående ska man ha 5 365 kronor per månad kvar att leva på.

Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg på Pensionsmyndighetens hemsida.

Läs också Så kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslut 80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.