HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vänligt mot miljön men farligt för väggen

Dalarna De var nyinflyttade i en vitmålad lägenhet när plötsligt en märklig sotaktig beläggning började breda ut sig. Vad är det? Är det farligt? Vem betalar?
Björn Ekedahl lyfter av tavlan som sattes upp någon månad efter inflytt. Där under syns beviset på heksesot tydligt. – Det ser ju ut som att tavlan suttit här i åratal. Men vi hängde upp den i november, säger Björn. Foto: ANNA RYTTERBRANT

Björn Ekedahl och Irene Blom skulle flytta ihop. 

 De var kära, det var i oktober och lägenheten de hittat var perfekt. Men bara en vecka efter inflyttningen upptäcktes de första spåren på att något inte stod rätt till.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Bakom en svart sopsäck fanns en beläggning på väggen, vi trodde först att säcken blivit smutsig under flytten. Men sedan började beläggningen visa sig på andra ställen, berättar Björn.

De visar runt i lägenheten. Överallt finns det spår. Runt fönster och längsmed väggar syns den grådaskiga färgen. Irene öppnar en skåplucka i köket och visar: även bland porslinet finns den.

– När det var som värst kom det svart ur näsan när vi snöt oss och hunden Elvis var grå i stället för vit i pälsen, säger hon.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Efter envist letande på nätet fick de svar: ”heksesot”.

Namnet låter som hämtat ur en folksaga – men företeelsen är ny och drabbar nya eller renoverade lägenheter. De flesta med det gemensamt att de målats med miljövänlig färg som i sin tur sätter i gång en kemisk process som bildar den feta, sotaktiga hinnan.

Heksesot är helt ofarligt för hälsan, så vitt man vet. Men så pass nytt att försäkringsbolagen inte hunnit med i svängarna. 

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

– Lösöret kommer att behöva samma sanering som efter en brand. Skillnaden är att vid brand täcker försäkringen. För att hålla nere kostnaderna ska vi själva torka porslin och prydnadssaker. Möbler och mattor får saneringsfirman göra och det kommer kosta oss runt 10 000 kronor, berättar Irene. 

Därefter har hyresvärden lovat att måla om i deras lägenhet. 

Medan man i Sverige knappt vet vad heksesot är har man i grannlandet gått ett steg vidare och börjat diskutera ansvarsfrågan. 

– Det här nya problemet har gett tusentals skador i bostäder i Norge. Det är ett problem även i Sverige – ni vet bara inte om det ännu, konstaterar Kolbjørn Mohn Jenssen som arbetar med att bekämpa heksesot i Norge.

Hittills har det kommit en dom som säger att de boende ska ha rätt till skadestånd. 

En handfull medlemmar har hört av sig till Hyresgästföreningen om heksesot. Bland annat är det fall där hyresvärdar vill att hyresgästen ska betala saneringen.

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.