Annons

Värd ville ha budgivning om hyran

Kronoberg I skuggan av bostadsbristen finns det värdar som ger lägenheten till den som betalar mest. Pontus Samuelsson i Växjö fick backa när hyran plötsligt gick upp med 3 500 kronor.
Foto: Annika Wallsson
Oväntat besked. Det blev inte riktigt som Pontus Samuelsson tänkt sig. När han skulle tacka ja till lägenheten hade hyresvärden plötsligt fått tag i en annan hyresgäst som var beredd att betala 3 500 kronor mer i hyra.

Annonsen på Blocket såg lovande ut. 9 500 kronor i månaden för en trea på 83 kvadratmeter, är kanske inte det billigaste. Men det är ändå en lägenhet, resonerade Pontus Samuelsson.

Han fick komma och titta på lägenheten, som ligger i en mindre privat fastighet på Öster.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Då sa han att han hade andra intresserade men att jag låg bäst till. Jag tänkte att ett förstahandskontrakt i Växjö är man inte riktigt i position att säga nej till. Lägenheten var ostädad men i övrigt fin och han sa att han tänkte renovera framöver, berättar Pontus Samuelsson.

När han sedan sms:ade värden för att tacka ja kom ett oväntat besked.

– Han svarade att han fått ett erbjudande från en annan hyresgäst som erbjöd sig att betala 13 000 kronor i hyra och att han antog att jag nog inte kan tävla mot det. Jag höll på tappa telefonen. Jag hade ju varit så glad att det äntligen hade löst sig. Det kändes jättekonstigt. Det var som någon slags passiv förhandlingsteknik. Och känslan var att någon trumfade ut mig, säger Pontus Samuelsson.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Historien slutar inte där. Hyresvärden återkom med erbjudande om en annan lägenhet. Men då hade Pontus Samuelsson tackat ja till ett andrahandskontrakt. Däremot kunde han tipsa om en kollega som också sökte lägenhet.

Även han fick komma och titta på lägenheten, som visade sig vara samma som Pontus tittat på. Och även denna gång kom hyresvärden med beskedet att han hittat en annan hyresgäst som gått med på 13 000 kronor i månaden.

Annons

– Vi är ju inte så insatta i vad som egentligen gäller. Vi ringde polisen. Det känns viktigt att varna andra. Människor behöver någonstans att bo men efterfrågan är större än utbudet. Man är i händerna på den som hyr ut. Det här handlar bara om att tjäna pengar och inte om att folk ska kunna leva sina liv, säger Pontus Samuelsson som själv är politisk aktiv och jobbar som ombudsman för Socialdemokraterna i Växjö. Och nu är han en erfarenhet rikare.

Läs ocksåTusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbristTomma lägenheter. Julia Jutengren i ett halvtomt hyreshus i Växjö

– Sådant här är oseriöst. Som hyresgäst har man inte råd att hyra men inte heller råd att säga nej, det är som att hamna i en rävsax. Det som jag och min kollega råkade ut för är ett exempel på när det inte är okej på bostadsmarknaden.

När det saknas förhandlingsordning, vilket är fallet här, är det upp till varje hyresgäst att acceptera den hyra värden valt. Men du kan få hyran prövad, även om du skrivit kontrakt på hyresnivån.

P-G Nyström är juridikchef på Hyresgästföreningen Sydost och konstaterar det som Pontus Samuelsson och hans kollega råkade ut för handlar om någon form av uthyrning till högst bjudande, men hur vanligt detta är kan han inte svara på.

– Vi upplever detta som oseriöst. Det är ett agerande som ska bort från marknaden. Vi har ett bruksvärdessystem som ska respekteras och hyran ska sättas efter det, säger han.

När det inte finns förhandlingsordning råder avtalsfrihet. I till exempel nyproduktion är det vanligt med så kallad egensatt hyra. Det betyder att värden bestämmer en hyra och sedan är det upp till hyresgästen att teckna kontrakt.

Vad kan du ge för råd till hyresgäster som råkar ut för detta?

Annons

– Det här är jättesvårt. Vad ska man ge för råd till människor som är i akut behov av bostad? Det är ju nästan förmätet att säga att man ska tacka nej. Man måste själv få avgöra vad man tycker är rimligt. I en sådan här situation är det tyvärr så att så länge vi har bostadsbrist så har hyresvärdarna en fördel och det finns de som är oseriösa och utnyttjar det, säger P-G Nyström.

Men även om man tecknat ett hyresavtal, och därmed accepterat hyran, så kan hyran prövas av hyresnämnden efter ett halvår.

– Man har alltid rätt att få hyran prövad, det vill säga att få hyran sänkt till den bruksvärdeshyra som råder på orten, säger P-G Nyström.

Med förhandlingsordning sker kollektiv förhandling med Hyresgästföreningen, oftast i ett så kallad bruksvärdessystem där jämförbara lägenheter på orten ska ha likvärdiga hyror.

Vi har inte lyckats nå hyresvärden.

Fakta: Detta gäller för hyran
  • Om det finns förhandlingsordning mellan hyresvärd och hyresgästorganisation så sker kollektiv förhandling om hyran.
  • Saknas förhandlingsordning ska hyresvärden vända sig direkt till hyresgästen. Vid nyproduktion kan det förekomma så kallade egensatta hyror. Den som skriver kontrakt har också accepterat nivån. Men det går alltid att efter sex månader få hyran prövad av hyresnämnden.
Läs också Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.