Annons

Värdar rädda att ge boende inflytande

Nyheter Regeringen utreder möjligheten att öka hyresgästers inflytande vid renoveringar. Men värdarna stretar emot och menar att det redan i dag är krångligt nog att rusta upp.

I höstas fick riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP) i uppdrag att utreda hur hyresgästers inflytande ska stärkas.

En av ambitionerna är att ge hyresgästerna mer att säga till om i samband med renoveringar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är bland annat en nationell sammanställning från Hyresgästföreningen, som visar att hyrorna i snitt höjs 37 procent vid större renoveringar, vilket leder till att många flyttar.

Agneta Börjesson skulle vilja få till en lagstiftning som minskar antalet tvister mellan värdar och boende i samband med större renoveringar. En hyresförhandling tidigt i processen skulle underlätta, resonerar hon.

– Vi har sett att det oftast inte är de standardhöjande åtgärderna i sig som hyresgästerna tvistar om, utan hyran efteråt.  

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Alla är dock inte överens om att hyresgästernas inflytande borde öka.

Annons

Sophia Mattsson-Linnala, vd för kommunala bostadsbolaget Huge, betonar att det redan är dag är mycket besvärligt för hyresvärdar att få till stånd standardhöjande renoveringar. Detta eftersom det krävs medgivande av samtliga hushåll för att sätta igång. Att försöka få tag i alla hyresgäster som inte svarar i telefon är ett tungt arbete.

– Jag sticker ut hakan här. Vi är helt för den demokratiska biten, men tror inte att man som lagstiftare fullt ut förstår hur situationen ser ut på vissa håll. Ska hyresgäster som egentligen vill flytta kunna stoppa utvecklingen av ett område?

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Hon får medhåll av Lennart Karlsson, vd på Heba. Han menar att ett ökat hyresgästinflytande och bekymren det skulle medföra riskerar att leda till att privata värdar kastar in handduken.

– Det ökar incitamentet att sälja fastigheten och ombilda till bostadsrätter. Vi privata hyresvärdar riskerar att försvinna.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, trycker på ett annat problem. Eftersom hyresvärdarna inte kan ta något extra betalt för det dagliga underhållet tenderar man att slarva för att i stället kunna genomföra en rejäl renovering.

Att ge hyresgästerna större inflytande skulle inte heller hjälpa, menar han. Då skulle en värd med ”vettiga” hyresgäster ha större rörelseutrymme än en värd med ”galna” hyresgäster.

Annons

– Hyresgästerna har inte har något långsiktigt ansvar för fastigheten, de kan ju bara flytta strax senare, säger han. 

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg medverkar som expert i den statliga utredningen. Hon håller inte med om resonemanget.

– För det första betalar hyresgästen redan för underhåll, det ingår i hyran. Och för det andra har vi i dag ett minskande bestånd där folk har råd att betala hyran. Man bor inte sju personer i en tvåa för att det är nice and cozy – man måste kunna ge hyresgästen möjlighet att bo kvar.

Senast februari nästa år ska utredningen om hyresgästernas inflytande redovisas.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Tidigare fackordförande: "Vision vill lyxrenovera för att höja hyran" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.