Värden backar: Dödssjuka Lena slipper betala jättefaktura för rökning – ”Väldigt skönt”

– Vi fick en minusfaktura på hela beloppet förra veckan. Det kändes väldigt skönt, säger Lena Severin.
För att hyresvärden Aranäs skulle dra tillbaka ersättningskravet har dock Lena och hennes sambo Per-Åke Reinhardt fått skriva på ett tillägg till sitt nuvarande hyresavtal.
Där förbinder de sig att inte röka i den nya lägenheten, på balkongen eller närmare huset än fem meter. De är också ansvariga för att se till att besökare följer samma regler.
– Men det är inga problem, vi har slutat röka båda två, säger Lena Severin.
Låg på sjukhus
Det var kort innan jul som Lena Severin utan förvarning fick en faktura på 116 500 kronor från Aranäs. Den skulle vara betald inom två veckor.
När hon fick fakturan befann sig Lena Severin på Kungsbacka sjukhus. Hon lider av långt gången KOL och vårdas på palliativ avdelning, för vård i livets slutskede.

Det var just på grund av sjukdomen som hon och Per-Åke Reinhardt fick byta lägenhet i höstas, från en på andra våningen till en på första våningen. Lena Severin klarade inte längre av att gå i trapporna.
Rökt i 15 år
Både Lena och Per-Åke har rökt under de 15 år de bodde i den gamla lägenheten. Först på balkongen, senare inomhus.
Nu ville Aranäs ha betalt för spärrmålning av tak och väggar, byte av innerdörrar, karmar och lister samt av parkettgolv och golvmatta. Allt kopplat till skador av cigarettrök.
Sarah Blomgren, chef för affärsområde bostäder på Aranäs, har tidigare sagt till Hem & Hyra att lägenheten var ”helt förstörd”.
– Vi kan inte hyra ut en sådan lägenhet, sa Sarah Blomgren då.
Inget rökförbud
Det råder inget rökförbud i husen på Östanvindsgatan. Förutom en varning kort innan flytten om att en granne känt sig störd av rök, så har inte Lena Severin fått någon information från värden om att parets rökning uppfattats som ett problem.
Hon har varit hyresgäst hos Aranäs sedan 1981 och har bytt lägenhet flera gånger förut utan flyttfakturor, trots att hon rökt hela tiden.
Lägenheten som paret fått byta till är dessutom kraftigt nedsliten. Bland annat finns det noteringar i besiktningsprotokollet om befintliga rökskador.
”Satt i system”
Allt detta har gjort att Lena Severin tagit hjälp av Hyresgästföreningen och bestridit Aranäs faktura.
– Aranäs har satt det här i system. De ville att vi skulle betala renoveringen av den förra lägenheten. Sedan kan de höja hyran där. Samtidigt satte de oss i en mycket sämre lägenhet. De vet att jag är döende, säger Lena Severin.
Nu skulle hon egentligen vilja att Aranäs renoverade den nuvarande lägenheten.
– Men då skulle de behöva flytta mig härifrån under tiden och det orkar jag antagligen inte. Bara att flytta hit tog så mycket på mina krafter att jag hamnade på sjukhus två veckor senare, säger Lena Severin.
Ingen kommentar
Hem & Hyra har varit i kontakt med Aranäs, som inte vill kommentera uppgörelsen.
Företaget kommer dock att förtydliga sin information om att hyresgäster kan bli ersättningsskyldiga på grund av rökskador, även där det inte finns ett formellt rökförbud. Till exempel har saken nämnts i det senaste numret av Aranäs kundtidning.
Sara Andersson är juristchef på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att uppgörelsen är att se som en förlikning.

I en förhandling i tingsrätten är det inte säkert att Lena Severin kommit undan att betala.
”Väldigt högt”
– Men vi har tyckt att beloppet var väldigt högt, och att det inte är säkerställt att det inte är inbakat andra delar i det här som egentligen är vanligt underhåll, säger Sara Andersson.
Om förlikningen sedan är bra eller dålig är upp till Lena Severin och Aranäs att ha åsikter om, menar hon. Villkoret som Lena och Per-Åke har fått kopplat till sitt hyresavtal är inget som övriga boende i huset har.
– Men om man ändå inte planerat att röka mer är det kanske skönt att slippa ha ett sådant här högt betalningskrav hängande över sig, säger Sara Andersson.
LÄS MER: Vad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta – som granne och rökare
Rättsläget när det gäller rökning i hyresrätt är fortfarande långt ifrån glasklart åt vare sig ena eller andra hållet.
Hyresnämnden i Umeå slog nyligen fast att en hyresvärd inte fick säga upp en 87-årig kvinna för att hon rökt i ett hus med rökförbud.
I beslutet skriver hyresnämnden att ”rökning i den egna bostaden, i normal omfattning anses vanligtvis vara tillåtet till och med om det förekommer ett uttryckligt förbud i hyresavtalet.”
Men i nästa mening lägger man samtidigt in en brasklapp: ”Synen på rökning har emellertid förändrats, vilket skulle kunna leda till en annan bedömning när det gäller rökning i egen lägenhet.”
Det avgörande för hyresnämnden blev att det inte gick att bevisa att kvinnan rökt i någon större omfattning. Därför får hon bo kvar trots att hon brutit mot rökförbudet. Beslutet har inte överklagats.