Får bo kvar trots att exets pappa står på kontraktet
Det var 2009 som det unga paret sökte bostad i Göteborg. De fick kontakt med en privatvärd på Hisingen som hade en lägenhet att hyra ut. Men eftersom kvinnan var student och mannen saknade inkomst i Sverige ville värden ha någon som gick i borgen för dem.
Kvinnans pappa ställde upp och det slutade med att det var han som skrev på kontraktet. Enligt dottern och hennes sambo ringde de värden året efter, 2010, och påpekade att de nu hade egna inkomster och varit skötsamma. Då fick de ett muntligt besked om att kontraktet skulle skrivas över på dem. Pappan har aldrig haft något eget intresse av att stå på kontraktet.
Enligt värden så var det tvärtom först när dottern flyttade ut i juli 2016 som han blev medveten om att det inte var pappan som bodde i lägenheten. Värden har inte lämnat tillstånd till andrahandsuthyrning. Pappan saknar behov av lägenheten och därför vill värden säga upp kontraktet.
Hyresnämnden konstaterar att det inte går att bevisa att det skett någon muntlig överenskommelse om att dottern och sambon skulle ta över hyreskontraktet. Däremot pekar även värdens vittnesmål på att det faktiskt var de som sökte bostaden från början.
Pappan medverkade bara en enda gång, när kontraktet skulle skrivas på. All kontakt som förekommit innan och efter detta har varit mellan hyresvärden och dottern eller hennes före detta sambo. Det är även dottern och ex-sambon som hela tiden betalt hyran.
Nu har dottern alltså flyttat, men ex-sambon har ingen annan bostad och vill bo kvar.
När allt detta vägs in så fattar hyresnämnden i Göteborg ett ovanligt beslut. Nämnden slår fast att pappan saknar behov av bostaden, och att det är han som står på kontraktet. Men värden måste ha varit medveten om att han aldrig haft för avsikt att bo där. Eftersom ex-sambon har behov av lägenheten och det saknas andra anmärkningar på honom så har värden inte rätt att säga upp pappan. Han kan kvarstå som hyresgäst.
Värden har överklagat beslutet till hovrätten.