HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protester hjälpte – därför blev hel altanrivning bara halv

Halmstad När en hyresgäst flyttar ut ska altanerna rivas. Vansinne och förstörelse tycker hyresgästen Karin Abrahamsson och startade en namninsamling. Det slutade i en kompromiss.
Foto: Petra Martinsson
Karin Abrahamsson och Lisbeth Turnäs blickar ut mot grannens altan som nu är halvt riven.

Artikeln har uppdaterats.

På flera håll hos det kommunala bostadsbolaget, HFAB, har hyresgästerna utan bygglov byggt egna altaner. Det har pågått i många år, och med bostadsbolagets tysta godkännande. Några skötts pedantiskt, andra inte alls.

Läs ocksåHyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstädernaman vid bilpool

För cirka två år sedan antog bostadsbolaget en ny policy. När en hyresgäst flyttar ut ska altanen rivas – oavsett skick.

Karin Abrahamsson har en favoritplats i sitt boende på orten Söndrum utanför centrala Halmstad: altanen. Den har hela 50 år på nacken, är ett stabilt och gediget bygge och en självklar del av hemmet. Hennes grannlägenhet har en likadan men den skulle bort. Det fick hon reda på i mitten av oktober i samband med att en ny hyresgäst skulle flytta in.
– Man kan inte riva något som är i så bra skick.
– Vansinne, också med tanke på miljö och hållbarhet, ett tankesätt som HFAB säger att de står för, fortsätter Lisbeth Turnäs som bor några lägenheter bort.

Ingen av de två skulle drabbas personligen men var riktigt upprörda. De var helt oförstående för HFAB:s beslut. Över 30 namn samlades in i protest. De ringde och mejlade sin hyresvärd.

Läs ocksåBilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Förra fredagen var rivningsdatumet satt, men i sista stund ”räddades” halva altanen. Endast tak och stolpar togs bort. Karin Abrahamsson tycker att det blev en kompromiss.
– Nu kan vi nog säga att vi är glada, och det här har tagit på krafterna.

Protesterna mottogs av Per Lidetun, fastighetsförvaltningschef på HFAB.
–  Jag förstår att vi kan uppfattas fyrkantiga, säger han och förklarar beslutet.
Altanerna har byggts av hyresgäster under en lång tid och på olika håll i deras bestånd utan bygglov, så det handlar om rena svartbyggen. Hur många altaner det handlar om kan han inte svara på mer än att det är ”väldigt många”.

Före rivning.

Altaner med en viss storlek och med tak kräver bygglov. Har den befintliga hyresgästen byggt den står hen för rivningskostnaderna, fanns den redan på plats vid inflytt står HFAB för kostnaderna. Per Lidetun motiverar arbetet med den nya policyn att bostadsbolaget kan skapa tydlighet framöver.

I slutet av förra veckan åkte han ut till bostadsområden i Söndrum och tittade på hur det såg ut.
– För denna lägenhet bestämde vi att sidoväggarna kan vara kvar eftersom de påverkar grannen. Det har också sett ut så här sedan 1980-talet och fanns när grannen flyttade in.

Efter rivning.

Enligt Per Lidetun kommer taken, som i alla lägen kräver bygglov, konsekvent att rivas framöver men man kommer i övrigt att ha en tät dialog med byggnadsnämnden och aktuella hyresgäster. Eventuellt kan det bli tal om lokala avvikelser.
– Det är viktigt att vi gör rätt samtidigt vill vi lyssna på hyresgästerna. Det är en komplicerad fråga.

För Karin Abrahamsson och Lisbeth Turnäs är frågan ganska enkel.
– Sök bygglov för altanerna som är i bra skick och riv de som inte är det. Skriv in i kontrakten att hyresgästerna ska sköta om dem.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden
Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.