Annons

Värmlänning rökte för mycket och städade för lite – nu vräks han

Värmland Mannen rökte så mycket att det bildades gula hinnor av nikotin på väggar, golv och tak. Dessutom var lägenheten ostädad. Mannen själv ansåg att han inte rökte särskilt mycket. Nu vräks han.
Bildcollage med cigarett ventilation i badrum och fönsterkarmar gulfärgade av nikotin.
Foto: Getty och Hyresnämnden
Väggar, tak och golv var missfärgade av nikotin.

Det är ett drygt år sedan som den privata hyresvärden första gången sände ett varningsbrev till värmlänningen och uppmanade honom att sluta röka inomhus.

Hyresvärden ansåg att hyresgästen rökte onormalt mycket och lukten var påträngande, störde grannarna och skadade lägenheten som var nyrenoverad när mannen flyttade in 2017. Mannens rökning och övriga störningar ska enligt hyresvärden ha varit så allvarliga att folk inte längre vill bo i hyreshuset, vilket fått till följd att flera lägenheter stått tomma.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vid en besiktning visade det sig att lägenheten var svårt nikotinskadad men även helt belamrad med avfall och skräp. Mannen uppmanades därför denna gång att att både sluta röka inomhus och att städa sin bostad.

En elkabel hänger lös i ett kaklat duschutrymme.
Vid en andra besiktning av lägenheten upptäcktes en elkabel i duschen.

När hyresvärden sedan, dagen före julafton förra året, gjorde en ny besiktning hade värmlänningen vare sig slutat röka inomhus eller städat. I stället hittade hyresvärden vid detta tillfälle dessutom en elkabel som satt lös i duschen.

Nu fick hyresvärden nog och sa upp kontraktet. Värden menade att mannen utöver rökningen, vanvården och elkabeln även hade uppträtt hotfullt och stört sina grannar med höga ljud från fester och besökare.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Men mannen ville bo kvar och ärendet hamnade i hyresnämnden.

Där försvarade sig värmlänningen genom att berätta att han inte alls röker onormalt mycket. Om han kunde skulle han antagligen röka mer, men eftersom han har sjukdomen KOL sedan över tio år tillbaka, kan han bara röka ett par cigaretter varje dag.

Han höll inte heller med om att hans bostad skulle vara speciellt ostädad eftersom han har städhjälp. Och eftersom han inte har någon stor musikanläggning och är för sjuk för att ”leva rövare” så nekande mannen även till anklagelserna att han skulle ha stört.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.
ostädad toalett missfärgad svart
Vid en besiktning visade sig lägenheten vanvårdad.

Det enda han inte riktigt kunde uttala sig om, var elkabeln som hyresvärden sett hänga lös i duschen. Den kände han inte till då han det senaste året inte haft någon belysning på toaletten.

Annons

Hyresvärden hade dock tagit till det tunga artilleriet och kunde med hjälp av bilder, besiktningsprotokoll och vittnen visa att mannen inte tog hand om sitt boende som en hyresgäst förväntas göra.

Bilderna visar både missfärgningar från nikotin och en ostädad lägenhet och en elkabel i duschen.

Hyresnämnden beslutade att mannen måste flytta.

Fakta: Du måste vårda din hyresrätt

Som hyresgäst har du enligt lag så kallad vårdplikt av din lägenhet.

Det står inskrivet i hyreslagen att du ska ska vårda bostaden och det som hör till den.

Det betyder att du löpande måste städa och rengöra lägenheten.

Gör du inte det kan hyresvärden kräva att du städar. Följer du inte uppmaningen kan du vräkas.

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.