Väsbyhem bygger 370 nya lägenheter
Amra Barlov Lindqvist, relativt ny på vd-posten i Väsbyhem är förstås mycket glad att kunna vara en del av en så stor satsning, varav 83 av lägenheterna faktiskt är bostadsrätter.
– Det är något väldigt nytt och spännande för Väsbyhem, det är första gången vi bygger bostadsrätter. Dels vill vi bidra till blandade upplåtelseformer, och eftersom vi bygger nästan 300 hyresrätter i området passar det bra att även bygga bostadsrätter här. Det är också ett sätt att avlasta vår ekonomi, säger Amra Barlov Lindqvist.
När en privat aktör ska bygga bostadsrätter vill de oftast veta att en viss andel redan är uppbokad till försäljning innan byggandet kan påbörjas. Så jobbar inte Väsbyhem, som på så vis snabbar på byggprocessen.
– Blir bostadsrätterna inte sålda, kan Väsbyhem alltid köpa dem och hyra ut dem. Vad jag känner till har inget annat allmännyttigt bolag jobbat på det sättet innan, säger Amra Barlov Lindqvist.
Hon tycker att detta är en utmärkt metod för de bostadsbolag som har stora miljonprogram som ska rustas upp. För att få in pengar när ombildningarna börjar avta.
– Vårt uppdrag är inte längre att ombilda till bostadsrätter på samma sätt som tidigare. I dag har vi en jämn fördelning mellan bostadsrätter, hyresrätter och egna hem i Upplands Väsby. Dessutom finns här nu andra aktörer på orten. Det känns kul.
På parkeringsytan upp mot Hasselgatan har byggandet av ett underjordiskt garage påbörjats. Ovanför ska fem punkthus med 97 lägenheter stå klara mellan september 2015 till augusti 2016. Lägenheterna blir mellan 45 och 103 kvadratmeter och fördelas på 25 ettor, 44 tvåor, 3 treor och 25 fyror. Hyrorna är inte förhandlade ännu, så de vill inte Amra Barlov Lindqvist prata om ännu.
I Sigmaområdet kommer Väsbyhem att riva två byggnader som har tömts på hyresgäster. Fem nya huskroppar kommer att uppföras med totalt 190 lägenheter. Lägenheterna blir mellan 47 och 107 kvadratmeter och fördelas på 93 tvåor, 58 treor, 33 fyror och 6 stycken femmor. Inflyttning här planeras under 2015 fram till februari 2016.
– Det har tagit tid att ordna med bostad åt de boende här, men det har ändå gått relativt enkelt. Ekonomiskt är det ibland den enklaste lösningen att ta ner äldre fastigheter. Det får inte bli en vana, men i vissa situationer kan det vara försvarbart, säger Amra Barlov Lindqvist.