HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vätterhem bygger bostadsrätter

Huskvarna Vätterhem bygger 78 nya lägenheter på Öxnehaga och hälften ska säljas som bostadsrätter. Det är första gången som den kommunala hyresvärden bygger bostadsrättslägenheter.

— Äntligen! utbrast Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth när det var dags för det första spadtaget för det som ska bli Vätterhöjden i Huskvarna.

Han berättar att Vätterhem arbetat med projektet i fyra år. Närboende har överklagat både detaljplanen och bygglovet i flera instanser. Det fanns bland annat oro för skuggbildning från de två niovåningshusen som ska uppföras.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

— Jönköping är i skriande behov av nya bostäder, därför är det jättenegativt att vi inte kunnat starta tidigare. Men nu har alla överklaganden avslagits, säger Thorbjörn Hammerth.

Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

Han överlät till Vätterhems före detta förvaltningschef Hasse Widell att ta det första symboliska spadtaget med en grävskopa. Widell är en av de som i många år jobbat för nybyggnation på Öxnehaga. Han konstaterar att det är 25 år sedan det byggdes lägenheter i området.

— Så det är verkligen hög tid nu att området förtätas och kompletteras, tycker han.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

Två identiska hus uppförs, med 39 lägenheter i varje. Hyreslägenheter i det ena och bostadsrätter i det andra. Det är inte ovanligt att fastighetsägare kombinerar de två upplåtelseformerna i samma projekt. Ofta handlar det om att delfinansiera hyreslägenheterna genom att sälja bostadsrätter. Men enligt Thorbjörn Hammerth är Vätterhems syfte ett annat.

— Vi gör det absolut inte för att kunna finansiera hyresrätterna utan för att vi vill ha lite mer blandade boendeformer i våra stadsdelar. Vi har redan 1 800 hyresrätter i Öxnehaga. Man ska inte behöva flytta härifrån för att man vill äga sitt boende, säger han.

Vätterhem har under senare år fått nya ägardirektiv som innebär att bolaget numera får bygga bostäder med olika upplåtelseformer.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Uthyrningen påbörjas tidigast om ett år, men försäljningen av bostadsrätter startade för tre veckor sedan. 20 av de 39 lägenheterna är sålda och ytterligare några tingade. I en av dem kommer Frida och Sami Belge att flytta in, med sönerna Johannes och Oliver som fick testa att sitta i grävskopan. I dag bor de i en hyreslägenhet ett par hundra meter från tomten där de nya husen ska byggas.

— Jag har bott på Öxnehaga i 30 år och vill gärna stanna här så vi blev jätteglada när vi fick veta att det ska byggas nytt. Jag har bott i hyreslägenhet i hela mitt liv men tror att det kommer att bli ganska hög hyra på de här lägenheterna. Då känns det förmånligare i längden att köpa, säger han.

De nya lägenheterna ska vara inflyttningsklara under första halvåret 2022. Kostnaden uppgår till cirka två miljoner kronor per lägenhet. Hela projektet har en budget på cirka 200 miljoner kronor och då ingår ett underjordiskt garage. Vätterhem hoppas att få statligt investeringsstöd till hyreshuset för att kunna hålla nere hyrorna.

Läs också Här "röstar" Storviksborna inför nybygge Här får folket bestämma vad som ska byggas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.