Annons

Victor tvingades buda för att få hyra lägenhet – betalade 288 000 för mycket

Nyheter Andrahandslägenheten utanför Stockholm hade många spekulanter. Då startade mannen som hyrde ut budgivning. Victor Ho från Singapore la högst bud och betalade 17 000 kronor i månaden för 78 kvadrat – i tre år.
Trots krånglande vitvaror och andra problem betalade Victor Ho och hans familj 17 000 kronor i månaden för den här trean. Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att han får mängder av indikationer på att det tas ut för höga hyror.
Foto: Hyresnämnden/ Hyresgästföreningen
Trots krånglande vitvaror och andra problem betalade Victor Ho och hans familj 17 000 kronor i månaden för den här trean. Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att han får mängder av indikationer på att det tas ut för höga hyror.

Victor Ho från Singapore fick jobb på ett svenskt mobilspelsföretag och tog med sig familjen till Stockholm. Familjen hittade en bostad i Solna norr om Stockholm via Blocket. En man hyrde ut övervåningen i sin etagelägenhet och månadshyran var satt till 15 000 kronor.

– När jag ringde till mannen sa han att det fanns andra intresserade av lägenheten. Han frågade hur hög månadshyra jag var beredd att betala. Jag sa 17 000 och då fick vi flytta in, berättar Victor Ho, som förklarar att det var underförstått att det handlade om en budgivning.

”Blev väldigt irriterad”

Familjen flyttade in 2018 och bodde i lägenheten – en trerummare på 78 kvadrat – i tre år. Victor Ho tyckte visserligen att hyran var hög, men han kände inte till att mannen själv hyrde hela etagelägenheten för något mindre än 17 000 och alltså gick plus varje månad på sitt boende.

– Jag blev väldigt irriterad när det gick upp för mig att han levt helt utan hyreskostnader tack vare mig. Dessutom var lägenheten omöblerad och i väldigt dåligt skick, säger Victor.

Andra regler i Singapore

I Singapore gäller andra regler – där får man hyra ut lägenheter för marknadshyra för att göra vinst. Därför bodde familjen kvar och betalade överhyran.

Det hela uppdagades först när Victor och familjen flyttat ut och inte fick tillbaka sin deposition. Victor blev irriterad och började läsa på om hyresmarknaden i Sverige. Han förstod snart att hyresgäster i Sverige har helt andra rättigheter än i Singapore och att man inte får ta ut vilken hyra som helst.

Victor vände sig också till Hyresgästföreningen, som företrädde honom i rätten för att få tillbaka överhyran. I Hyresnämnden kom man fram till att Victor Hos månadshyra borde ha varit runt 6 500 kronor. Det är alltså 10 000 kronor mindre än vad Victor betalade.

Ska få tillbaka 96 000 kronor

Men eftersom hyreslagen skärptes först i oktober 2019 när det gäller återkrav på överhyra kunde Victor Ho bara få tillbaka pengar för ett av de tre åren han och familjen betalat för hög hyra. Efter en dom i Hovrätten ska Victor Ho få tillbaka 96 000 kronor av de runt 288 000 kronor som han betalat i överhyra.

– Jag vann ju det här målet, men har också förlorat mycket pengar. Det är frustrerande, säger han.

Victor Ho märker att många utländska personer har svårt att förstå att de blir lurade att betala ockerhyror och att andrahandsuthyrare utnyttjar detta.

Problemen kommer att växa

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att han får mängder av indikationer på att det tas ut för höga hyror.

– Men jag har inte heller sett att det så här konkret tidigare, att det förekommer budgivning. Det säger väl någonting om hur det ser ut på bostadsmarknaden just nu. De här problemen kommer dessutom att bli värre. Byggtakten faller och det inte har byggts så mycket som det borde, framförallt i storstadsregionerna.

Roger Höög anser att personer som flyttar till Sverige och letar boende är tacksamma måltavlor för dem som hyr ut lägenheter i andra hand. Han förklarar att det är viktigt att skydda sig själv genom att inte betala kontant och att kräva ett skrivet kontrakt för boendet. Då kan man i efterhand visa transaktioner och papper om man vill kräva tillbaka ockerhyra.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.