Annons

Vill du bli miljöhjälte? – Flytta in på Diamanten i Falköping

Falköping Miljöhjältar bara genom att bo. Det blir hyresgästerna på Diamanten. Allt tack vare satsning på bergvärme, solceller och värmeåtervunnet spillvatten.
Foto: Karin Gistedt
"Här kommer det varma spillvattnet att rinna ner och värmen tas tillvara", säger Hyresbostäders vd Anders Johansson.

– Jag hade ingen aning om att man kunde värma upp ett sånt här stort hus med bergvärme. Men det är ju toppen! säger Anders Moberg och kånkar in ännu en flyttlåda i sitt nya hem.

Från lägenheten på åttonde våningen i Hyresbostäders nybyggda hus i kvarteret Diamanten har han utsikt över hela Falköping och ända bort till Mösseberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag flyttar från en villa på Villagatan. Där bytte jag ut oljan mot bergvärme för nästan 20 år sedan. Det fungerade problemfritt och sänkte mina energikostnader rejält, säger Anders Moberg.

Anders Moberg lämnade villan för att flytta in i en lägenhet högst upp i Diamanten i Falköping.

Bergvärmen är bara en del av miljötänket. På husens tak finns det solpaneler och när Anders och de andra hyresgästerna tar en dusch eller diskar kommer värmen från spillvattnet att återvinnas för att värma huset på nytt.

– I stället för att låta energin från det uppvärmda vattnet gå rakt ut i avloppet tar vi vara på värmen och återför den till huset, säger Hyresbostäders vd Anders Johansson och pekar på ett par välisolerade ledningar som löper lodrätt ner längs väggen.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Målet är att husen ska bli självförsörjande på el. Initiativet välkomnas av Hyresgästföreningen som gärna skulle se att även bolagets gamla hyreshus övergick till mer miljövänliga energilösningar. Men det är enligt Anders Johansson tyvärr inte möjligt.

De två hyreshusen rymmer totalt 73 lägenheten. Fasaden är täckt av kalksten från lokala stenbrott.

Orsaken är dels att Diamanten är ett nybygge där den moderna energitekniken funnits med redan från början. Och dels att det krävs höga punkthus för att få full effekt av den här typen av satsningar.

– De flesta av våra hus är mer vidsträckta två- eller trevåningshus där sådana här lösningar inte skulle fungera. Men vi använder Svanenmärkt fjärrvärme och har även satsat en del på solceller.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Ytterligare en miljövinst är att Diamanten ligger så nära centrum och kollektivtrafik att hyresgästerna inte behöver bil.

Annons

– Om man ändå väljer att ha det har vi tio laddplatser för elbilar i garaget, säger Anders Johansson.

Utanför Diamanten står en trehjulig ellcykel med packlåda som hyresgästerna får låna av Hyresbostäder i Falköping.

För att underlätta och uppmuntra till cykling finns det en cykelverkstad för eget bruk i grannhusets källare. Dessutom har bolaget köpt in en trehjulig elcykel med stor packlåda framtill.

– Den ska stå parkerad här utanför porten. Så kan hyresgästerna låna den vid behov, säger Anders Johansson.

Fakta: Fler miljösatsningar i region BohusÄlvsborg-Skaraborg
  • På Aspö Eko-logi har Skövdebostäder byggt i passivhusteknik med solpaneler, elbilspool och energiåtervinning ur spillvattnet.
  • 2018 blev Eidar i Trollhättan landets första allmännyttiga bostadsbolag som fasat ut alla fossila
    bränslen ur både fordonspark och fastigheternas energitillförsel.
Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.