Annons

Vill få göteborgarna att hyra ut privatrum

Göteborg Utan privatrum riskerar internationella studenter i Göteborg att stå utan tak över huvudet när höstterminen börjar.

Därför vädjar nu Boplats tillsammans med Chalmers och Göteborgs universitet till de göteborgare som har ett rum till övers att hyra ut det till en utländsk student.

I går kväll anordnades en informationskväll för de göteborgare som har lediga rum till övers men som vill veta mer om vilka regler som gäller. Frågorna från det närmare hundratalet göteborgare som infunnit sig var många.

– Skriv ett hyresavtal, ta inte ut för mycket i hyra utan jämför till exempel med vad studentbostadsföretagen tar för sina rum, var några av tipsen från Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp och ärendehandläggare Carina Forsberg, som också rekommenderade att skriftligt reglera när hyran ska betalas, hur lång hyrestiden ska vara och vad som ingår utöver rummet.

En av de göteborgare som redan prövat på att hyra ut rum är Krishna Haryana. Han bor i en trerumslägenhet på Guldheden och har de senaste åtta-nio åren hyrt ut rum till internationella studenter.

– Jag har aldrig upplevt några nackdelar utan det har enbart varit positivt.  Hos mig får de tillgång till allt utom mitt sovrum och vi delar kök och badrum, säger Krishna och berättar att han tar 3 000 kronor i månadshyra för ett fullt möblerat rum.

Na-Rhee Scherfling och David Hölscher är båda studenter från Tyskland och har sedan de kom till Göteborg förra hösten bott inneboende hos varsin Göteborgsfamilj. Na-Rhee bor i Grimmered och David i Frölunda och de betalar båda 2 800 kronor per månad för sina respektive rum.

– Jag tycker det funkar utmärkt, säger David. Först var jag lite skeptisk och ville hellre hitta ett studentboende. Men den stora fördelen med att bo privat är att det är billigt och att man hela tiden har kontakt med svensktalande.

Också Na-Rhee har övervägande positiva erfarenheter att förmedla. Men att bostadssituationen var så tuff var hon inte riktigt förberedd på när hon kom till Göteborg som Mastersstudent i slutet av juli förra året.

– Jag skrev säkert över 100 ansökningar men fick nästan inga svar. Men efter två-tre veckor fick jag ändå napp, säger hon och berättar att hon delar kök med familjen men har egen dusch och toalett.

Till Göteborg kommer i huvudsak två sorters internationella studenter. Både Chalmers och Göteborgs universitet har avtal med och tar emot utbytesstudenter från universitet runt om i världen.

Medan utbytesstudenterna oftast läser en eller två terminer i Göteborg stannar Mastersstudenter oftast längre. De har redan läst tre år på sina hemmauniversitet och läser nu de sista åren av utbildningen utomlands.

Exakt hur stort behovet av kompletterande privatrum är inför höstterminen är inte alldeles lätt att uppskatta i nuläget. Men Anders Fredén, internationell koordinator på Chalmers, räknar med att det behövs omkring 500 lägenheter/rum utöver de 350 studentbostäder som skolan redan har tillgång till.

Göteborgs universitet har 400 bostäder som är reserverade för utbytesstudenter men de räcker inte till för att ge tak över huvudet för alla.

– Det är därför det är så värdefullt med privatrummen, säger Karin Hellqvist, som arbetar vid universitetets gästservice för internationella studenter. Och eftersom de flesta kommer på höstterminen så behövs det extra många rum då.

Satsningen på att få fram privatrum är ett samarbetsprojekt mellan Boplats, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg & Co, Business Region Göteborg, Chalmers studentbostäder och Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.