Annons

Vill ha debatt om hyrorna

Nyheter ​Måndagens beslut att säga nej till förslaget om differentierade hyror ska ses i ljuset av det pågående arbetet med att förändra hyrorna i Stockholm. Det menar Jan Bergström, ledamot i delegationen som fattade beslutet. – Vi vill ha en debatt om systematiserade hyror i Stockholm de kommande åren, säger han.
Jan Bergström bor hos en privatvärd på Kungsholmen i Stockholm. Han är även ledamot i den breddade förhandlingsdelegationen och förklarar att de förtroendevalda i innerstaden är starkt engagerade i frågan om framtidens hyror.
Uppgörelsen med Svenska Bostäders styr enligt tradition hyresförhandlingarna med de privata värdarna.
På Kungsholmen äger Svenska Bostäder 131 hyresrätter, enligt Jan Bergström. Dessa få lägenheter sätter då hyran för över 16 000 privata hyresrätter.
Många av de privata hyresrätterna har undermålig standard och bebos av pensionärer och andra ekonomiskt svaga grupper, enligt Jan Bergström.
 
Hyresgästerna har dessutom i många fall själva stått för nödvändiga renoveringar, förklarar han.
Det var delvis därför Jan Bergström valde att rösta nej till Svenska Bostäders förslag.
Men förslaget innebar en extra höjning med 30 kronor i månaden för en hyresgäst med 6 000 kronor i hyra. Förhållandevis lite kan tyckas?
– Ja, så varför differentiera över huvud taget? Det är redan 25 procent högre hyror i innerstaden och många bäckar små, säger Jan Bergström.
– Eftersom de privata värdarna i innerstaden följer uppgörelsen med Svenska Bostäder skulle det betyda 25 miljoner kronor i extra inkomster för dem, utan något krav på motprestation, fortsätter han.
 
Jan Bergström menar att beslutet att avvisa Svenska Bostäders hyresförslag ska ses mot bakgrund av det pågående arbetet med systematiserade hyror i Stockholm.
– Vi vill ha en debatt med såväl regionstyrelsen som bostadsbolagen om arbetet med systematiserade hyror i Stockholm de kommande åren. Därav beslutet i går, säger Jan Bergström.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.