Annons

Ville höja hyran tusen kronor för fin utsikt

Karlstad Sjöutsikt, trädgård med bärbuskar och fruktträd samt nära till Karlstad centrum. Det fick hyresvärden att vilja höja hyran med 950 kronor i månaden.

Den lilla privata hyresvärden i Karlstad hade i slutet av 2011 höjt hyran med 200 kronor i det vanliga hyrespåslaget. Men förra året ville värden höja med 950 kronor. Från 4 250 kronor i månaden till 5 200 kr i månaden för en lägenhet på 57 kvadrat.

Anledningen var att hyresvärden ansåg att hyran även skulle höjas för det attraktiva läget. Lägenheten har utsikt över Mariebergsviken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen motsatte sig höjningen och vände sig till Hyresgästföreningen som drev ärendet vidare till hyresnämnden.

Annons

– Läget är bara en del av det som sätter hyran. I det här området kan hyrorna ligga någon tiondel högre eftersom det är en av Karlstads mest populära områden. Men hyresvärden hade bland annat jämfört med KBAB:s fastigheter i närheten som genomgått en omfattande ROT-renovering, medan den här lägenheten är sliten därför att underhållet skötts dåligt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Emmeli Wulfstrand.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det ”synnerligen attraktiva läget” talar för en hyreshöjning men att det ”eftersatta underhållet verkar i motsatt riktning”.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Den nya hyran sattes till 4 700 kronor, alltså en höjning med 450 kronor per månad.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.