Annons

Ydres största värd höjer hyrorna

Ydre Ydrebostäder höjer hyrorna med 2,4 procent den 1 april. Högre taxor för vatten, avlopp och sopor ligger framför allt bakom, enligt bolagets vd Urban Tordsson.

Kommunala Ydrebostäder är med sina cirka 270 lägenheter största hyresvärd i Ydre kommun. Inför förhandlingen med Hyresgästföreningen begärde bolaget att få höja med tre procent.

— Det var lite högt kan jag tycka, säger Hyresgästföreningens förhandlare Joel Jonsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Däremot, menar Joel Jonsson, är en hyreshöjning befogad med tanke på de ökade kostnader som bolaget visat att man drabbas av i år i kombination med ett svagt ekonomiskt resultat.

— Det är någon post som är lite oklar fortfarande men det ser ut som att 2018 gick plus minus noll, säger Joel Jonsson.

Enligt Urban Tordsson är det framför allt olika taxebundna kostnader som ökar och ligger bakom höjningskravet.

Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— Vatten, avlopp och renhållning sticker ut. Och i viss mån fjärrvärme.

Annons

Kommunen höjer vatten- och avloppstaxan med 15 procent medan renhållningstaxan går upp fem.

Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir mindre än ni begärt?

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

— Det betyder inte så förfärligt mycket egentligen. Det är klart att vi tappar intäkter men vi tycker ändå att det här är en bra lösning. Det är en rimlig höjning både med tanke på bolagets situation och hyresgästernas situation, säger Urban Tordsson.

Joel Jonsson konstaterar att en hyresförhandling är en balansgång där det gäller att ta hänsyn till flera olika intressen samtidigt.

— Företaget måste få förutsättningar att kunna jobba långsiktigt men vi måste också ta hänsyn till hur en hyreshöjning upplevs för hyresgästerna och deras plånböcker.

Annons

Ydrebostäders höjning är den högsta hittills för 2019 bland kommunala hyresvärdar i Östergötland, räknat i procent.

— Så är det, men i och med att Ydrebostäder har relativt låga genomsnittshyror så blir det missvisande att bara titta på procentsatsen, säger Joel Jonsson.

2,4 procents höjning innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 120 kronor dyrare.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.